У Оглађеновцу је данас на највећи хришћански празник Васкрс одржана традиционална “Туцијада”, коју организују Црквена заједница и Завичајно братство „Мали корак“ из овог села, уз подршку града Ваљева.

Након Васкршње литургије, уследило је свечано отварање манифестације и такмичење у дисциплини најтврђе јаје, уз пратеће програме – бацање камена са рамена и вуча конопца, спремање котлића и лутрија.

Манифестацију је свечано отворио градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић.

“Васкрс, празник који симболизује победу живота над смрћу, окупио нас је данас у овом прелепом селу, да га у духу наше традиције и вере прославимо. Желим свима пуно здравља, успеха и свако добро! Христос Васкрсе”, поручио је градоначелник Гојковић.

Подсећања ради, почетком двадесетог века у Оглађеновцу је пронађено извориште киселе воде. На том изворишту се народ окупљао свакодневно, а највише празницима. На највећи хришћански празник, Васкрс, заживео је народни вашар, па је поред народног весеља народ организовао и такмичење у туцању васкршњим јајима.

Црквена општина Оглађеновац је 1997. године одлучила да оживи ову традицију и назове је „Туцијада“, а разлог за оживљавање ове традиције је да се Васкршњи празник учини што садржајнијим.
Такмичари из Београда, Ваљева, Шапца, Лазаревца и других места у Србији такмичење су почели да посећују већ после друге године одржавања. На првој „Туцијади“ одржаној 1997. учествовало је 25 такмичара, а на четрнаестој одржаној 2010. године поред неколико стотина гледалаца учествовало је 242 такмичара.

Велики број такмичара и посетилаца овогодишње манифестације, али и чињеница да је ово 28. по реду „Туцијада“, говори колико је ова манифестација прихваћена, али и све популарнија.

Другог дана Васкрса одржаће се дечја „Туцијада“ код школе у Оглађеновцу. Према речима организатора, у овом селу је у близини цркве подигнут Крст, односно споменик сељаку од осовина старих шинских кола, а како мештани желе да и тај простор оживи, биће одржана дечја „Туцијада“ и на трећи Васкрс на том месту.