Питате се како можете да утоплите своје домове, сачувате кућни буџет и побољшате квалитет ваздуха у вашем граду?
Министарство рударства и енергетике у сарадњи са пројектом „Боља енергија“ Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), уз подршку Светске банке и Банке Поштанска штедионица, покрећу националну кампању под називом “Мањи рачуни, већи комфор, чистији ваздух”, у оквиру које ће одржати серију од десeт трибина широм Републике Србије, међу којима је и Ваљево.

Министарство рударства и енергетике, кроз програм Владе Србије, додељује субвенције за мере енергетске ефикасности у износу до 50% за примену максимално две појединачне мере (нпр: замена прозора и уградња котла на гас), односно до 65% за примену пакета мера (нпр: замена прозора и врата, изолација крова, котао на биомасу и соларни панели). Уз помоћ и подршку УСАИД-ог пројекта “Боља енергија”, такође се ради и на успостави одрживих механизама финансирања за енергетску санацију стамбених зграда и оснивања Енергетских инфо центара за грађане широм Србије.

Грађани Ваљева су на данашњој трибини имали прилику да од представника Министарства рударства и енергетике, Банке Поштанске штедионице и УСАИД-ог пројекта „Боља енергија“, добију све потребне информације како да се пријаве за актуелне субвенције које се додељују у циљу реконструкције и унапређивања енергетске ефкасности стамбених објеката.

„У том процесу који је дефинисан као стратешки циљ државе Србије изузетно је битно да грађани схвате своју улогу и добију тачне и правовремене информације о програмима подршке коју држава пружа као што су субвенције или подршка угроженим категоријама становништва. Битно је да грађани добију и дигиталне алате који им могу помоћи да донесу информисану одлуку за које од енергетских мјера треба да се одлуче као и о доступним финансијским механизмима као што су кредити за физичка лица, стамбене заједнице и слично, који им могу помоћи да затворе финансијску конструкцију пројеката енергетске ефикасности. Директна комуникација у форми јавних трибина, коју пројекат УСАИД “Боља енергија” реализује са Министарством рударства и енергетике, Светском банком и Банком Поштанска штедионица у десет градова у Србији отвара простор грађанима да кроз дијалог на лицу места добију одговоре на питања која имају”, нагласила је Лена Братић испред пројекта „Боља енергија“.

Заменик председника Скупштине града Ваљева Виктор Мићић је пожелео добродошлицу присутнима и пренео искуства грађана Ваљева који су учестовали у мерама енергетске санације породичних кућа и станова.

„У име домаћина желим свима добрoдошлицу, надам се да ћете данас видети неке корисне ствари, да ћете имати прилику да примените неке од ових мера у својим домаћинствима или стамбеним заједницама. Будући да сам председник Комисије за мере енергетске ефикасности, могао бих у неколико речи да пренесем искуства људи који су користили мере. Дакле, на првом месту је уштеда енергије кроз мере изолације, уградње фасада и уградње столарије, која је енергетски погодна, јер даје резултате на уштеди. Са друге стране, ту имамо и мере које су нама посебно интересантне у Ваљеву за смањење емисије штетних гасова, будући да је Ваљево један од загађенијих градова и да Градска управа у сарадњи са Министарством рударства и енергетике покушава да реши овај проблем, како би се смањила емисија штетних гасова и како би успели да обезбедимо чистији ваздух и здравију животну средину. На трећем месту су наравно обновљиви извори енергије, односно соларни панели и соларни колектори“ , нагласио је између осталог Мићић.

Испред Министарства рударства и енергетике присутнима се обратио Милан Мацура, саветник министра.

„Желим првенствено да се захвалим нашим колегама из УСАИД-а што су нам помогли да обиђемо већ три града, имамо још седам након Ваљева, али и да се захвалим нашим домаћинима, граду Ваљеву, који је један од пионира енергетске ефиканости и од првог дана учествује са нама на свим јавним позивима. До сада је Министарство рударства и енергетике и Ваљево уложило преко 130 милиона динара у мере енергетске ефикасности. Санирали смо три јавна објекта и преко 300 домаћинстава. Колико имам информацију, на последњем јавном позиву се пријавило негде око 250 грађана, тренутно су комисије на терену и очекујемо у наредном периоду прве уговoре“, рекао је Мацура.

Овај пројекат је подржан и финансиран из зајма Светске банке у износу од 50 милиона долара и спроводи се у циљу унапређења енергетске ефикасности и одрживог грејања домаћинстава. Банка Поштанска штедионица креирала је кредитне линије за енергетску ефикасност, намењену физичким лицима. На тај начин помаже значајном броју домаћинстава да остваре планирану инвестицију у енергетску обнову дома и створе предуслове за дугорочну уштеду енергије и смањење трошкова. На темељу успешне реализације поменуте кредитне линије настао је и нови производ Банке, јединствен на домаћем тржишту, намењен финансирању стамбених заједница. Његов циљ је да помогне станарима да унапреде својства зграде и побољшају услове живота и културу становања.