Туристичка организација Ваљева и Пољопривредна и саветодавна стручна служба Ваљево су након успешног Фестивала ракије и вина који је одржан у оквиру Тешњарских вечери, организовали и први „Зимски фестивал ракије и вина“, који је одржан данас на Платоу испред Центра за културу.

“Настављамо успешно традицију организације Фестивала ракије и вина, који се ове године одржава у оквиру новогодишњег програма града Ваљева. Имамо преко 25 учесника који ће представити своја најбоља вина и ракије. Ми смо наравно крај који је познат по малини и шљиви, али све више се развијају виногради и као Туристичка организација сматрамо да је виноградарство и дестилерије заиста нешто што треба промовисати и нешто што обогаћује нашу туристичку понуду. Винарије и дестилерије у Колубарском округу, дакле произвођачи који су регистровани и који имају квалитетне производе се представљају данас, али ту су и наше вредне домаћице, које су припремиле домаће производе да улепшају овај фестивал”, казала је директорка Туристичке организације Ваљево Ана Марковић.

Светислав Марковић, директор Пољопривредне и саветодавне стручне службе Ваљево је нагласио да су излагачи на фестивалу из Колубарског округа и да је циљ одржавања оваквих манифестација да се произвођачи вина и ракије промовишу, јер су производи одличног квалитета.

“Превасходно су овде произвођачи и дестилерије из нашег краја, то нам је и био циљ. Ово је само наставак рада, јер смо имали фестивал и у оквиру Тешњарских вечери, а планирамо да наставимо како би смо кроз овакав начин излагања производа и дестилерија упознали наше суграђане са понудом, али и друге људе из целе Србије. Самим тим правимо један бренд, ту пре свега мислим на ракије које су изузетног квалитета, али и све боља вина. Ваљево је изузетан терен за подизање винограда. Мора се обратити пажња да се то технолошки све уради како треба, али све већи и већи број људи се појављује који имају одличне производе. Волео бих да нас у наредном периоду знају и по винима и по свим оним производима које ми традиционално правимо”, поручио је Марковић.

У оквиру музичког програма, наступили су Никола Јевтић и Милица Панић, након чега је концерт одржала Ваљевка Марина Тадић.