Начелница Школске управе Ваљево др Зорица Јоцић одржала је данас конференцију за новинаре, на којој је говорила о полагању пробног завршног испита за ученике 8.разреда, али и о предлогу плана уписа ученика у средње школе за школску 2023/2024. годину.

Др Зорица Јоцић је нагласила да је одржан низ састанака и да је предлог плана донет полазећи од броја ученика који завршавају основно образовање на територији одређене локалне самоуправе, критеријума за планирање уписа донетих од стране Министарства, општинских предлога плана уписа и потреба послодаваца за одређеним занимањима.

„Планирање је почело још у децембру прошле године. Школе су у складу са својим законским обавезама доставиле школским управама предлоге образовних подручја и образовних профила у четворогодишњем и трогодишњем трајању. Након тога, ми смо имали састанке са локалним самоуправама и један заједнички састанак на коме су присуствовали не само представници школа, него и представници свих локалних самоуправа, представници Регионалне привредне коморе и представници Завода за тржиште рада из Ваљева, Лознице и Шапца. Разговарали смо о потребама локалне привреде, односно потребама локалних самоуправа, о захтевима и молбама школа, захтевима послодаваца, посебно везаних за дуално-образовне профиле. Дошли смо до заједничког договора и школе су унеле све своје образовне профиле на платформу „Моја средња школа““, казала је др Зорица Јоцић.

Како је начелница Школске управе нагласила, крајем прошле године донет је и Правилник о броју ученика у одељењима, тако да је број ученика сада 28, док је претходних година било 30 ученика.

„Школске 2022/2023. године у Ваљеву је уписано 117 ученика више него што је то био случај претходне школске године. Ове године имамо 108 ученика мање. Међутим, оно што је добра ствар ове године, то је Правилник о броју ученика у одељењима. То је нама срећна околност, јер смо прошле године у Ваљеву имали 35 одељења у средњим школа. Од тога девет је било у Техничкој, 8 у Ваљевској гимназији, 7 у Медицинској, 6 у Економској и 6 у Пољопривредној. Заједно смо дошли до закључка да ћемо ове године смањити два одељења на нивоу града, једно у Техничкој и једно у Пољопривредној, а следеће године ћемо имати 39 ученика више па ћемо вратити и једној и другој школи“, нагласила је др Јоцић.

Што се тиче дуалног образовања у Ваљеву, за сада су најзаступљенији смерови у Техничкој школи.

“Пољопривредна школа има један смер – месар и нешто у Економској школи, али у Ваљеву су то обично хибридна одељења. Дакле, део ученика се образује код послодавца, а део на уобичајен начин“, рекла је др Јоцић и додала да што се тиче Колубарског округа, ове године нема повећања ученика, осим у оштини Уб.

„Уб ове године има 28 ученика више, тако да ће добити још једно одељење. Оно што је специфично, а то је да је Гимназија из Уба у сарадњи са општином Уб дала предлог да то ове године буде одељење спортске гимназије, односно одељење ученика надарених за спорт. С обзиром на то да општина Уб има све спортске ресурсе, али и све остале који су потребни за отварање таквог образовног профила, Школска управа Ваљево је подржала отварање и надамо се да ће и Министарство изаћи у сусрет и подржати“, закључила је др Јоцић.