Државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дејан Антић и градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, уручили су борачке легитимације борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца са територије града Ваљева.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић изразио је задовољство што поделом ових легитимација имају прилику да се на неки начин захвале борцима за све што су урадили за нашу земљу и том приликом се захвалио Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на свему што чине за ову категорију становништва.

Државни секретар Дејан Антић се захвалио присутнима и нагласио да борачке легитимације представљају само један корак у побољшању квалитета свакодневног живота бораца, те да Министарство константно ради на креирању програма који су у складу са њиховим потребама.

„Налазимо се у јуначком крају. Од Првог српског устанка до Другог српског устанка, преко Балканских ратова и Великог рата, овај крај и овај град дао је јунаке и хероје. Хоћу да вам кажем да сте ви својим делима показали да сте достојни потомци својих предака, јер када је Србији било тешко и када вас је отаџбина позвала, ви нисте размишљали о томе да ли треба да се одазовете на тај позив, већ сте обукли униформе и кренули да браните српски народ тамо где је он био угрожен.

Зато сам дошао да вам се захвалим у име државе Србије на свему што сте чинили. Ово што данас радимо је први корак у уређењу вашег статуса, а то је подела борачких легитимација. Следећи корак јесте национално признање, односно Борачка споменица коју додељује министар Никола Селаковић.
Од данас сви носиоци борачке легитимације остварују одређене погодности код одређених компанија које су друштвено-одговорне и са којима је Министарство закључило уговоре“, истакао је Антић и додао да ће постојећа листа друштвено-одговорних фирми у Републици Србији које нуде различите погодности носиоцима борачких легитимација ускоро бити проширена, те да се очекује потписивање уговора са још неколико угледних домаћих компанија.

Антић је, говорећи о погодностима картице, објаснио да ће свако ко је на законом прописан начин добио статус борца, са том борачком легитимацијом моћи да оствари одређене попусте, када су у питању куповина робe или услуга и слично.

Он је упутио позив свим Ваљевцима који су учествовали у ратним сукобима од 1990. до 1999. године да се о томе информишу у Градској управи, као и на сајту Министарства. Према његовим речима, како би утврдили свој статус борца, потребно је да поднесу сву неопходну документацију, а без утврђивања тог статуса не може се остварити право на борачку легитимацију ни на Борачку споменицу.