Начелница Школске управе др Зорица Јоцић, најавила је на данашњој конференцији за новинаре да је у току попуњавање и предаја „листе жеља“ у матичним основним школама. То су листе опредељења које се могу поднети у електронском облику преко портала „Моја средња школа“ или директно у школи, то зависи од избора родитеља и ученика. Др Јоцић се осврнула и на полагање завршног испита, који је у Школској управи Ваљево спроведен на најрегуларнији начин.

„Завршни испит за ученике осмог разреда основне школе је протекао у најбољем реду. Ми смо веома задовољни за оба округа – Колубарски и Мачвански, за све школе како су спровеле процедуру. Наравно о томе говоре и записи супервизора који су у школама контролисали цео процес завршног испита“, поручила је др Јоцић и додала да је сада за мале матуранте и њихове родитеље важно да објективно попуне листе жеља, као и да нема потребе да се ученици брину, јер има довољно слободних места за упис у први разред средње школе.

„Те листе опредељења садрже 20 жеља. Свака од њих има простор за шифру ученика, то је ове године десетоцифрена шифра ученика, затим има простор за шифру и за назив образовног профила. Тако да ученици бирају од оног што је конкурсом предвиђено и тако попуњавају листе опредељења. Овде је веома значајно нагласити да ученици и њихови родитељи морају бити објективни када је у питању попуњавање образовног профила који они желе. Дакле, не може неко ко је освојио укупно 60 поена да конкурише рецимо за природни смер у Гимназији, где последњи уписани увек има преко 80 поена, то није реално, јер неће бити распоређен. Осим тога, ученици који имају мање од 50 поена, они не могу конкурисати за четворогодишње образовне профиле, већ за трогодишње. Када кажем 50 поена, не мислим на завршном испиту, већ на укупан број поена – шести, седми и осми разред и број поена на завршном испиту мора да пређе 50, да би ученици могли да конкуришу на четворогодишње образовне профиле“, рекла је др Зорица Јоцић.

Попуњавање „листе жеља“ се ради 26. и данас, 27.јуна и закључује се у 15 часова, док је за 28 .јун предвиђена провера тачности попуњених листа.

„Листе ће бити одштампане у школама и на порталу „Моја средња школа“ и сутра су могуће исправке. Када се систем закључа, онда више нису могуће исправке, тада следи распоређивање ученика по средњим школа. То ће се догодити 2. јула и тада се објављује коначан распоред ученика по образовним профилима у средњим школама.
Истог дана ће бити објављена преостала слободна места на која могу конкурисати деца која нису распоређена у том првом кругу, ако нису реално попунили листе жеља, тако да ће до 4. јула бити завршен цео процес“, нагласила је начелница Школске управе.

Према њеним речима, ученици се морају уписати где су распоређени, у односу на своје жеље и број бодова. Не могу се уписати у неку другу школу, или неки други образовни профил.

„Морам посебно да нагласим да Школска управа нема никаква законска овлашћења да премешта ученике из школе у школу или са образовног профила на други образовни профил у оквиру исте школе. Та овлашћења немају ни директори школа. Дакле, онако како се формирају одељења у складу са процедуром коју сам навела, тако се ученици морају и уписати. Нема потребе да долазе у Школску управу по том питању, јер ми немамо та овлашћења, нити је то предвиђено било каквом процедуром. Да ми то можемо да радимо или директори школа, онда би цео овај процес био обесмишљен и непотребан“, казала је начелница Школске управе др Зорица Јоцић.

Тренутно у Ваљеву има 948 слободних места у средњим школама, а 724 ученика осмог разреда, што је за 224 места више него што има ученика.

„Чињеница је да нама у Ваљево долазе из других општина из различитих делова Србије. Тај број увек буде преко 200, зато и правимо такав план уписа, али је чињеница и да за сву ваљевску децу има места. Имамо ученике и по ИОП-у 2. У Ваљеву их има 15, они ће бити распоређени одлуком Окружне комисије, као и у целој Србији, јер таква је процедура. У Мионици их има четири, Лајковцу три, Убу два и у Осечини и Љигу по један ученик који се образују по Индивидуалном образовном плану. Они ће бити распоређени на оне образовне профиле који су усаглашени са њиховом родитељима и на основу предлога здравствене комисије и школских тимова који су такође предложили шта је то што је најбоље за њих“, поручила је др Јоцић.

Као што је већ наведено, у Колубарском округу има 948 слободних места. Начелница Школске управе др Зорица Јоцић навела је све образовне профиле, као и број слободнох места у средњим школама Колубарског округа.

„У Гимназији има 204 слободна места. Они имају осам одељења, то су природни смерови, друштвено – језички, али и специјализована одељења за математику и информатику. У Техничкој школи има 224 слободна места, она су распоређена у четири образовна подручја, тзв. подручја рада: геодезија и грађевинарство; машинаство и обрада материјала; електротехника и саобраћај. У оквиру Економске школе има шест одељења, 168 слободних места. Два су образовна подручја: економија, право и администрација и трговина, туризам, угоститељство. У Медицинској школи има седам одељења, 196 слободних места, распоређених у два образовна подручја: здравство и социјална заштита и делатност личних услуга. Пољопривредна школа има пет одељења, односно 140 слободних места и једно подручје рада, а то је пољопривредна, производња и прерада хране.

У Убу, као другој општини по величини и броју становника у Колубарском округу, у Техничкој школи има шест одељења, распоређених такође у четири подручја, али то је мешовита школа: машинство и обрада материјала; електротехника; економија право и администрација и трговина, туризам и угоститељство.
У Гимназији су три одељења и овде је врло значајно рећи да је једно од њих одељење ученика са посебним способностима за спорт. То је јединствено одељење у оквиру целе Школске управе, које је први пут ове године добила Гимназија у Убу и на задовољство школе и свих нас, доста деце је поднело спортску документацију која је неохподна за упис, чекало се само да се положи завршни испит.
Што се тиче Лајковца, ту су четири одељења, три подручја рада: машинство и обрада материјала; економија право и администрација и електротехника.
Средња школа у Љигу има три одељења, али и три подручја рада. Они имају Гимназију као једно подручје и машинство и обраду материјала и електротехнику. Осечина и Мионица имају по два одељења и имају два образовна подручја, то су економија, право, администрација и трговина, туризам и угоститељство“, закључила је др Јоцић и додала да ученици не треба да брину, има довољно места у средњим школама, као и да је сада најважније да се попуне „листе жеља“.