Први у низу састанака представника Синдиката управе Србије, одржан је данас у Градској управи града Ваљева.

Састанку су присуствовали председник, секретар, чланови Управног одбора и чланови синдикалних организација Златиборског, Моравичког, Мачванског и Колубарског округа.

„Прe свега желимо да информишемо људе о раду Синдиката управе Србије током 2023. године, о преговорима које смо имали са Владом Републике Србије, где смо потписали нови колективни уговор који важи наредне три године. Имали смо и преговоре у делу повећања дневница за путовања у земљи и сматрам да то чланство треба да зна.
У посебном делу колективног уговора јединица локалне самоуправе, треба нагласити да смо од 1. јануара 2024. године остварили исплату јубиларних награда у бруто износу на задовољство свих запослених, пре тога је била исплата у нето износу, а то је велики помак.

Од јануара су плате увећане за 10 %, међутим још увек велики број запослених прима минималац. Не само да примају минималац, већ држава дотира до тог износа минималне зараде. Ми смо као Синдикат тражили 25 % увећање основице, очекујемо током наредног периода да поново разговарамо са представницима Владе Републике Србије и да на обострано задовољство дође до побољшања материјалног положаја. Сходно закључку са последњег састанка, очекујем да ће доћи до измене Уредбе о коефицијентима, а уколико не буде, ми смо спремни за радикалне видове синдикалне борбе“, казао је председник Синдиката управе Србије Слађан Бобић.

Осим информација о активностима Синдиката током 2023. године, на састанку је било речи о материјалном положају запослених у државним органима, установама обавезног социјалног осигурања и јединицама локалне самоуправе. Анализирао се тренутни положај запослених, а формирани су и предлози за даље активности у овој години.

Поред Ваљева, у наредном периоду ће се овакви састанци организовати у Нишу, Крушевцу, Београду, Смедереву и у Новом Саду.