Председник Владе Републике Србије Милош Вучевић, заједно са министром за рад, борачка и социјална питања Немањом Старовићем и градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем, свечано је отворио Геронтолошки центар у Ваљеву.

„Овај Геронтолошки центар много је важнији као симбол него као зграда. Он је важан готово као споменик – да се сетимо и да не заборављамо. Ово је нешто што мења крвну слику наше државе, што мења и поправља утисак и слику живота у Ваљеву и Колубарском округу. Оно што ме посебно импресионира, иако нисам грађевински инжењер је то колико је зграда пространа, светла, транпарентна, доступна и модерно опремљена. 100 корисника ће живети и проводити дане у том трећем животном добу, рекао бих у најбољим могућим условима и биће то подршка не само нашим најстаријим суграђанима, већ и подршка њиховим породицама. Јер, није увек лако породицама да се организују, посебно када деца и унуци живе на различитим адресама. Немојте заборавити, није у питању само смештај и није у питању да ли су у једнокреветном или двокреветном апартману, ово је нешто што превазилази сам смештај, а то је социјализација, могућност да се људи у трећем животном добу друже, да проводе заједно време, да се не осећају усамљено. Мислим да је то најлековитије за сваког од нас, а посебно за људе који су у пензији, да проводе квалитетно време.

Обавестио ме је градоначелник господин Гојковић, да уз Геронтолошки центар, а уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, град Ваљево обезбеђује још две додатне услуге – дневни боравак и прихватилиште за бескућнике, то су врло битне и корисне области социјалне подршке. За вас запослене у Геронтолошком центру највеће похвале, јер су корисници пре свега одушевљени срдачношћу запослених и то је најбоља похвала коју сте могли да добијете. Велико хвала и Влади Јапана која је помогла изградњу овог дома, њихово дело је велико. Србија то цени и памти.

Захваљујем се министру Старовићу и министру Селаковићу који је радио на овоме. Ово је објекат који је почео 2009. да се ради, а онда смо га уз помоћ државе обновили 2021. године. Честитам свима, улепшали сте ми дан! Држава ће наставити да се стара о свим нашим грађанима без обзира на узраст! Без наших бака и дека не би било ни нас! Брига о њима наш је темељ и завет“, поручио је председник Владе Републике Србије Милош Вучевић.

Након 15 година од отпочињања припремних радова, захваљујући Влади Републике Србије, отворен је један од најлепших домова за стара лица у Србији.
Отварању су присуствовали и представници амбасаде Јапана чија је Влада својевремено донирала средства за изградњу објекта, министар без портфеља у Влади Србије Ђорђе Милићевић, бројни гости и представници града Ваљева и Колубарског округа, као и неколико будућих корисника Центра који су премијеру нагласили уочени комфор.

Капацитет објекта је 113 корисника, а за њих су припремљени једнокреветни и двокреветни апартмани. Поред соба са купатилима, на располагању будућим корисницима су и простори за дружење и бројне активности.