На данашњој седници Скупштине града Ваљева, усвојена је Одлука о допуни методологије за утврђивање трошкова прикључка грејних инсталација објеката тарифног купца топлотне енергије на систем даљинског грејања.

Разлог за доношење ове одлуке садржан је у Иницијативни ЈКП „Топлана“, у којој се наводи да Надзорни одбор овог предузећа предлаже разматрање могућности ослобађања трошкова прикључка купаца топлотне енергије на систем даљинског грејања у периоду од 1.12.2023. године до 1.12.2025. године, као једну од мера ка остваривању заједничког циља, а то је повећање броја корисника система даљинског грејања и смањења аерозагађења.

Методологија за утврђивање трошкова прикључка донета је 2011. године, а потом је у више наврата мењана. Наведеним изменама дате су олакшице за купце које нису дале ефекте у смислу прикључења већег броја грађана. У градској Топлани дошло се до сазнања да се грађани не одлучују за прикључак због високих износа који се плаћају само за прикључење на топловодну мрежу.

„Знате и сами какав проблем имамо са аерозагађењем, близу смо реализације пројекта да гас дође до Ваљева и знате колико је важно што имамо закључак Владе Републике Србије да се гасовод продужи до „Крушика“. То је велика шанса да сутра причамо и о смањењу цене грејања, што је реткост свуда, а ми долазимо у ту ситуацију. Веома је важно да причамо о томе, да што више грађана буде упознато сам тим да ћемо дати бесплатне прикључке и подстанице и да се што више грађана пријави. Ово су мали кораци, али велики помак у решавању огромног проблема аерозагађења. Сувишно је причати колико је важно што гас долази у Ваљево, што смо први приоритет Владе Републике Србије и што ће „Крушик“, као један од највећих индивидуалних загађивача користити еколошки прихватљив енергент у будућности. Такође, кроз мере енергетске санације је урађено доста, али важно је поменути и проширење топловодне мреже, прикључење објеката на даљински систем грејања, прелазак касарне „Војвода Живојин Мишић“ са еколошки неприхватљивог енергента на даљински систем грејања, то су заиста сјајне ствари“, закључио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.