Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије „СРБАТОМ“, у сарадњи са градом Ваљевом и компанијом Color Media Communications, реализоваo je акцију садње дрвећа у Ваљеву, у оквиру пројекта „Зелена Србија“.

У оквиру ове акције, у парку Видрак данас је засађено 20 садница јавора и липе.

„Задовољство ми је испред града Ваљева да поздравим представнике Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије који су носиоци пројекта „Зелена Србија“, у сарадњи са Color Media Communications. Ово је већ друга акција код нас у Ваљеву. Прошле године смо посадили саднице црног бора на Дивчибарама, данас се саде нове сандице липе и јавора. Циљ свега је пошумљавање и озелењавање свих локалних самоуправа у нашој Републици, тако да „Агроразвој“ и Град Ваљево подржавају ову акцију. Знате и сами да смо ми успели само у току ове године да посадимо 173 стабла нових садница у парк шуми Пећина, тако да све акције које су везане за пошумљавање и озелењавање нашег града, ми апсолутно подржавамо“, поручио је Драгутин Кузмановић, директор „Агроразвоја“.

У оквиру пројекта, који се већ спроводи три године, садња дрвећа се организује у десет градова и општина Србије на годишњем нивоу, а Ваљево је 29. Град по реду који се прикључио пројекту.

„Оно што јесте фантастично је да су локалне самоуправе препознале овакву врсту акције као нешто што је идеално да промовишу оно што је нама запостављено, а то је да се побринемо и за зеленило и природу која нас окружује. Жеља наша је да овај пројекат наставимо даље да спроводимо, с обзиром на то да имамо велика интересовања и других градова по Србији. Захваљујемо још једном граду Ваљеву на овој прилици да будемо овде и надам се најбољој могућој сарадњи у наредном периоду и да ова ствар заиста заживи на прави могући начин“, рекао је Пеђа Ивановић из Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије „Србатом“ .

Из „Агроразвоја“ су објаснили због чега су засађене саднице јавора и липе и пожелели наставак добре сарадње са Директоратом за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије.

„Ми смо са Директоратом за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије договорили одређену врсту аутохтоних лишћара, школованих садница и то су саднице липе, које су својим димензијама и својом морфологијом стварно квалитетне, као и декоративне саднице јавора, које имају и декоративну крошњу и боју лишћа. Надамо се наставку сарадње и још већем броју садница од ових овде тренутно које смо посадили, а њих је 20“, нагласио је Ђорђе Чолић из „Агроразвоја“.

Циљ пројекта „Зелена Србија“ јесте заштита животне средине и подизање свести грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колико је значајно озелењавање и пошумљавање наше земље. Пројекат је до сада реализован у сарадњи са бројним амбасадама у Србији, а подршку акцији садње дрвећа у Ваљеву пружила је Амбасада Марока у Србији.