Ваљево је први Град у Србији који ће од 1. априла 2023. године, породицама са троје и више деце обезбедити 15 сати бесплатног паркинга на месечном нивоу. Ова погодност реализована је у сарадњи са Покретом за децу „Три плус“ из Чачка и ЈКП „Видрак“ Ваљево.

„Као што знате, овде смо представили апликацију „Три плус“ која је намењена породицама са троје и више деце, односно власницима поносних картица „Цена минус за три плус“. Идемо корак даље, данас смо дошли због једне важне погодности за породице са троје и више деце, а то су бесплатни сати паркинга. Породице са троје и више деце ће имати 15 сати бесплатног месечног паркинга, што на годишњем нивоу дође око 180 сати. Морамо признати да то уопште није мало, али је сврсисходно, јер родитељи са троје и више деце имају много више посета, дакле то значи да више пута треба да одвезу своју децу негде, а том приликом и плате паркирање.

Ваљево је схватило да они који имају више деце не треба да буду кажњени да више пута плаћају паркинг, него да им се обезбеди одређена привилегија. Морам да нагласим да је Ваљево први Град у Србији где ћемо имплементирати овај пројекат“, казао је Владица Гавриловић, председник Покрета „Три плус“ из Чачка.

Владица Гавриловић, председник Покрета за децу „Три плус“

Мобилна апликација активна је од 1. марта 2023. године, која осим попуста, родитељима доноси бројне погодности. Тако на мобилној апликацији постоји лични QР код за сваког родитеља који је остварио право на поносну картицу, развијена друштвена мрежа у којој породице са троје и више деце могу размењивати или поклањати гардеробу, обућу или уџбенике, онлајн приступ “Три плус продавници”, свакодневна обавештења о значајним информацијама, могућност бесплатног паркинга и многе друге погодности.

„Мајке ће приликом регистрације на мобилну апликацију добити све те нове бенефите. Када се мајка из Ваљева буде регистровала на апликацију, чекаће је обавештење да се регистрацијом прикупљају QР кодови. До 10. марта ће бити готове све налепнице са QР кодовима и од 10. марта мајке могу преузети налепнице у ЈКП „Видрак“. Те налепнице се лепе са унутрашње стране ветробранског стакла, где постоји шифра са картица, лични QР код, грб града Ваљева, грб Покрета за децу „Три плус“ и она порука која је најбитнија, а то је: „Ви сте наши хероји“, нагласио је Гавриловић.

Председик Покрета за децу „Три плус“ је објаснио начин коришћења бесплатног паркинга, као и апликације, које ће користити како мајке, тако и контролори из ЈКП „Видрак“ Ваљево.

„Када мајка паркира на месту на коме се плаћа паркинг, контролор када наиђе и види да није плаћен паркинг, преко своје апликације које ћемо инсталирати на телефоне контролора ће очитати, а свако читање ће скидати по један сат. Када потроше тих 15 сати које имају, мајке ће добити обавештење да су потрошиле својих 15 сати, а они сати који нису искоришћени се не могу преносити на следећи месец. То је један мали, али опет тако велики корак за породице са троје и више деце у граду Ваљеву“, закључио је Гавриловић.

Помоћник градоначелника града Ваљева Драгутин Кузмановић се захвалио представницима Покрета „Три плус“ и нагласио да у будућности постоје идеје за још погодности за породице са троје и више деце.

Драгутин Кузмановић, помоћник градоначелника града Ваљева

„Да вас поздравим испред Градске управе града Ваљева и да се захвалим нашим драгим гостима из Покрета „Три плус“ и људима из нашег комуналног предузећа „Видрак“, који су на крају и реализовали овај пројекат. Као што је председник удружења и рекао, градско руководство се одлучило за ову акцију и одборници су на Скупштини усвојили, јер ми стварно сматрамо да је јако битно да се овакви пројекти подрже. Ја ћу у овом тренутку само напоменути да има идеја да се овај пројекат унапреди, као што су већ неке локалне самоуправе и урадиле, да је ово само први корак, како би породице са троје и више деце имале још много погодности. Прва следећа идеја је умањење рачуна за комуналије и режије, да и ту они добију одређени попуст. Идеја постоји, тако да ћемо се трудити да ту идеју у што краћем року реализујемо“, рекао је помоћник градоначелника града Ваљева Драгутин Кузмановић.

Као што је већ речено, у сарадњи са ЈКП „Видрак“ реализована је ова погодност, која је према речима директорке овог предузећа веома значајна за све породице које имају троје и више деце.

Ксенија Бадем, директорка ЈКП „Видрак“

„ЈКП „Видрак“ Ваљево је презадовољно што је могло да учествује у оваквом пројекту, који је од изузетно великог значаја, да и на овај начин можемо да усрећимо породице које имају троје и више деце. Сматрамо да ће им ови бенефити и привилегије доста допринети квалитетнијем начину живота. Такође, од изузетног је значаја што је Град Ваљево први од 26 локалних самоуправа који реализује ову погодност. Дакле да поновимо, мајке од 1. марта могу да се региструју на апликацији „Три плус“ чиме добијају лични QР код, на основу чега ће бити израђене налепнице које могу да преузму од 10. марта у просторијама ЈКП „Видрак“, а са додељивањем бесплатних сати ће се кренути од 1. априла 2023. године, поручила је Ксенија Бадем, директорка ЈКП „Видрак“ Ваљево.