Ученици од шестог до осмог разреда основних градских школа, Музичке и Гимназије, који су постигли изузетна постигнућа у школовању и на такмичењима окружног и републичког нивоа, а на основу критеријума из конкурса, изабрани су да зимују на Дивчибарама током јануара следеће године.

Тим поводом, вечерас је у Великој сали Скупштине града Ваљева одржан заједнички састанак представника Локалног акционог плана за децу и свих ученика који су остварили могућност бесплатног зимовања, на основу стратешких докумената града Ваљева, који имају за циљ да побољшају квалитет живота деце.

Радоица Рстић, председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу

„Вечерас смо одржали родитељски састанак са родитељима и са децом из свих основних школа града Ваљева, заједно са њиховим директорима, који су према критеријумима које је Град Ваљево утврдио одабрали најбоље ученике тих основних школа. Оно што је за мене запањујуће, јесте колико су се томе обрадовали и родитељи и директори школа, што се коначно неко сетио да награди и најбоље ученике у граду Ваљеву. Ја сам их подсетио да Град Ваљево такође има и стипендије за талентоване ученике, али ово је нешто ново, видим да је то заиста лепо прихваћено и много ми је драго због тога што смо коначно и ову активност коју смо планирали, односно планирамо, да ћемо успети успешно да је завршимо. Сигуран сам да ћемо то наставити и идуће године“, рекао је Радоица Рстић, председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу.

На Дивчибарама ће зимовати седамдесеторо ученика и троје стручних пратилаца, од 15. до 22. јануара следеће године, а зимовање ће организовати Туристичка агенција „Рекреатива“.

Из „Рекреативе“ су поручили да ће деца зимовати у одмаралишту „Стеван Филиповић“ на Дивчибарама, у собама које су трокреветне, четворокреветне и петокреветне и да свака соба има своје купатило. Деца ће у одмаралишту на располагању имати здравствену заштиту, од стране медицинског особља, затим два рекреатора, као и да су обезбеђена сва три оброка.

Такође, ученици ће током зимовања имати прилику да похађају и школицу скијања, чији је носилац пројекта Установа за физичку културу „Валис“.

Жељко Остојић, директор УФК „Валис“

„С обзиром на то да сте ви већ велики и одрасли и да ће први кораци на снегу за оне који су почетници свакако бити упамћени, наш тим професора ће дати све од себе да ти први кораци на снегу буду одрађени максимално професионално, а опет да буду забавни и да останете у скијању. Ми ћемо правити групе које су хомогене, по нивоу скијања и способности, а што се тиче оних који су већ озбиљни скијаши и који имају иза себе више од три или четири године снега, скијање је нешто што се учи читав живот и што не престаје да се развија, ма колики то ниво био. У сваком случају, бићете безбедни, биће вам лепо, биће вам обезбеђена опрема, а ви понесите са вама осмех и добру енергију, а остало је на нама“, казао је у обраћању ученицима и родитељима директор УФК „Валис“ Жељко Остојић.

Председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу говорио је и о плановима за наредну годину, у којој је издвојено 11 милиона из буџета града Ваљева, на позицији Локалног плана акције за децу.

„Све оне активности које смо ове године финансирали ће бити настављене и идуће године. Дакле и наредне године ће најмање 50 ученика ићи на летовање, можда ћемо и проширити. Разговарали смо да ћемо следеће године када су у питању летовања за децу са сеоског подручја, једним делом спустити и на ученике и основних школа и из Града, с обзиром на капацитет и број ученика на селу, јер морам да вас подсетим да ми већ три године шаљемо децу са села на море и да што се тиче броја ученика скоро сва деца која су хтела или желела су испунила тај услов и већ била на мору. Ове године ћемо обухватити и све оне преостале и вероватно ћемо једним делом попунити и са децом из градски подручја. Размислићемо да и кроз ту активност можда укључимо најбоље ученике, па да направимо једно дружење ученика са села и града.

Такође ћемо и наредне године спровести школицу пливања, већ традиционално у Петници. Поново ћемо обезбедити бесплатне уџбенике, дакле сва деца која крену у први разред ће добити уџбенике поново бесплатно од Града, а такође смо планирали и идуће године зимовање за ову децу. Што се тиче самог Локалног плана акције за децу, Комисију смо проширили са још неким веома креативним члановима, тако да смо ми ту увек спремни за одређене предлоге, сугестије и за сваку добру идеју, која ће бити од користи и која ће унапредити положај деце. Оно што је важно, јесте да за све ово што спроводимо имамо велику подршку градоначелника Лазара Гојковића, који нам заиста омогућава да се обезбеди довољна количина новца из буџета и да се спроведу све активности“, нагласио је Рстић.