Инвестициони уговор између Министарства привреде и немачке компаније „Хансгрохе“ потписан је у Београду у присуству председника Србије Александра Вучића. Произвођач санитарне арматуре „Хансгрохе“ планира да отвори нову фабрику у Ваљеву у којој ће посао добити до 1.000 људи.

Уговоре су потписали државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић и директор компаније „Хансгрохе“ за Србију Филип Буркле.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће нова фабрика оживети Ваљево и цео Колубарски округ, као и да тај град за пет година неће моћи да се препозна.

Прецизирао да је укупна вредност инвестиције 85 милиона евра и да ће у тој фабрици радити 1.000 запослених.

Вучић је рекао да ће та немачка инвестиција допринети да људи остану не само у Ваљеву, већ и у Лајковцу, Љигу, Осечини, Косјерићу, Убу и другим околним местима.

„То ће пуно значити за читав Колубарски округ, али и делове Златиборског округа. Најављивали смо раније још једну немачку инвестицију у Ваљеву, али нисмо смели тада да изговоримо име компаније. Хансгрохе је најпознатнији произвођач купатилске и кухињске галантерије у свету“, нагласио је Вучић.

Додао је да је веома срећан што је та компанија из Баден Виртемберга изабрала баш Србију, с обзиром да имају своје капацитете само у Немачкој, САД, Кини и Француској, а сада ће имати и у Србији.

Председник је нагласио да ће Ваљево бити пето место у свету које је за своје фабрике изабрала та немачка компанија.

Каже да у хотелима широм света који имају више од две звездице свуда могу да се виде производи те компаније.

Добар део тих производа ће се правити у Ваљеву, навео је Вучић.

Подсетио  је да се прави и фабрика вага компаније „Бизерба“, као и да „Хајсенс“ у Ваљеву повећава број запослених.

Брза саобраћајница до индустријске зоне

Вучић је казао да ће до новембра следеће године бити завршена и брза саобраћајница Лајковац – Ваљево и нагласио да су се данас договорили да држава уложи још 16 милиона евра да се ураде додатна два километра који ће брзу саобраћајницу спојити са индустријском зоном у Ваљеву.

Председник је навео да је то потребно пошто ће пуно камиона дневно ту пролазити.

„Ваљево ће да процвета, то ће пуно значити угоститељским објектима, хотелима, биће више новца за инфраструктурне радове и друго. Нама је огромна добит то што ће људи да остану ту да живе. Ова инвестиција је важна за углед Србије у свету, тако да се ту не ради само о њеном доприносу БДП-у наше земље“, рекао је Вучић и захвалио свима који су допринели доласку тог инвеститора.

Поручио је директору „Путева Србије“ Зорану Дробњаку да мора да се продужи брза саобраћајница до индустријске зоне.

Калмбах: Инвестиција у Србији највећа у историји „Хансгрохеа“

Председник Извршног одбора компаније „Хансгрохе“ Ханс Јирген Калмбах рекао је да је то највећа инвестиција у историји те компаније која постоји 120 година.

„Ово је за нас историјска прекретница, јер ће представљати нашу највећу инвестицију у 120 година дугој историји постојања наше компаније. Задовољство нам је што ћемо српској компанији пожелети добродошлицу у нашу породицу у будућности. Намерно кажем породицу, јер је то у потпуности у духу оснивача наше компаније Ханса Гроеа који је поставио темеље наше компаније још 1901. године“, рекао је Калмбах на конференцији за медије.

Захвалио је српској влади на указаном поверењу и на значајној подршци у изградњи новог производног погона у Ваљеву.

Навео је да та немачка компанија остварује приход од продаје од више од милијарду евра, основни производи су тушеви и славине, а након 120 година пословања данас спадају у водеће компаније у области производње санитарија у свету.

У Ваљеву планирају погон који ће се простирати на 130.000 квадратних метара, у који ће уложити 85 милиона евра и запослити 1.000 радника.

 „Тада ће из српске фабрике у купатила широм света стићи висококвалитетни, иновативни, мешачи за тушеве који ће одушевити кориснике у хотелима у Шпанији, на јахтама у Великој Британији, и у породичним кућама овде у Србији и Немачкој“, рекао је Калмбах.

Ваљево је било најбољи избор

Истакао је да им је због великог раста који остварују последњих година, била потребна додатна локација за производњу славина, а да су Ваљево изабрали због висококвалификованих стручњака, близине Београда и његових универзитета, због добре мреже добављача, инфраструктуре, а норочито због израдње аутопута од Београда до Ваљева.

„Ваљево је било далеко најбољи избор, тамо су сјајни људи, образовани кадрови, добар је регионални ланац снабдевања, задовољни смо подршком државе и владе. Осећамо се добро због сарадње у Србији и размишљамо о светлој будућности овде, не за пет, већ за 50 година“, рекао је Каламбах.

„Одавде ћемо моћи брзо да снабдевемо наше купце у Еворпи“, закључио је Калмбах.

„Поред наше постојеће фабрике за производњу славина у Шилтаху, производни погон у Ваљеву ће постати најважнији центар посебно за европско тржиште. План нам је да изградимо један од најмодернијих погона у свету за производњу славина“, рекао је Калмбах.

Казао је да се производни погони компаније налазе у Немачкој, Француској, САД и Кина, да се почетак изградње у Србији очекује 2022. године, а отварање фабрике 2023. године.

Навео је да та немачка компанија остварује приход од продаје од више од милијарду евра, истакавши да је некадашња радња са три запослена у градићу Шилтаху прерасла у компанију која послује широм света и данас запошљава око 5.000 људи.

Додао је да је главно пословање „Хансгрохе“ у Европи, иако имају фабрику и у Кини, додајући да у Азији има потешкоћа и изазова са ланцем снабдевања.

„Ми смо срећни да се у Ваљеву најзад реализују разни пројекти и да нам после компаније „Бизерба“ долази још једна велика инвестиција. Срећни смо због наших грађана. Ваљево је по евиденцији Националне службе за запошљавање, у августу ове године имало 4.626 незапослених и ја ћу бити пресрећан да скоро трећина тих људи нађе посао у две нове фабрике, а сигурно је да ће ових 1.300 нових радних места у обе фабрике индиректно генерисати још нових радних места у другим секторима угоститељства, транспорта, некретнина и разних услуга у нашем граду, што ће свакако осетити наши грађани. Ово је нови живот за Ваљево“, пoручио је градоначелник Ваљева Лазар Гојковић, након потписивања уговора.

РТС/Град Ваљево