Ваљево данас обележава Дан града, датум који симболизује почетак развоја нашег града као модерног, европског и развијеног насеља. Заставе Ваљева и Србије данас су истакнуте на улицама града, чиме на симболичан начин обележавамо Празник Ваљева, јер су изостале свечаности и прославе због мера у сузбијању вируса Covid-19.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је честитао Празник града, који другу годину дочекујемо у ванредној ситуацији, због борбе са Корона вирусом.

„Ваљево се кроз своју историју суочавало са ратовима, болестима и свакаквим страдањима. Али смо увек из најтежих периода излазили јачи и бољи и наш град се још брже развијао управо после најтежих година. Велику захвалност дугујемо прецима који су омогућили да ми данас живимо у слободној и сувереној Србији и Ваљеву. Захвалност дугујемо и модерним ратницима – лекарима, медицинским техничарима и свима који раде у здравству, али и бројним хуманим људима који помажу да се изборимо са овом пандемијом, као и са осталим проблемима са којима се суочавамо. Ваљево и Ваљевци су и ових годину дана поднели велику жртву, изгубили смо много драгих људи и због свега тога бих и овом приликом позвао суграђане да се у што већем броју одазову вакцинацији. Верујмо лекарима и науци, јер је то једини начин да се наши животи што пре врате у нормалу. Ми већ сада радимо на томе да Ваљево након Короне постане један модеран, развијен и здрав град, баш какав је постао и након ослобођења од Турака у Првом и Другом српском устанку. Помозите нам тако што ћете поштовати епидемиолошке мере и што ћете се вакцинисати што пре“, рекао је у својој честитки градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

У зору, 20. марта 1804. године устаничке јединице Ваљевске нахије су после вишедневне опсаде, ушле у Ваљево, које су Турци претходне ноћи напустили. Дан слободе који је тада дошао, представља почетак развоја нововековног савременог Ваљева. Тај дан ослобођења, 20. март, који је сада и званично Дан Ваљева  је и симбол свих других ослобађања и датум без идеолошких и политичких хипотека и слави се од 2004. године.