Скоро четири сата је потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић са сарадницима, градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем, руководиоцима републичких и градских служби и директорима јавних предузећа разговарала са 25 грађана Ваљева. Они су министарки предочили проблеме који их највише муче. А према речима потпредседнице Владе, то су проблеми у снабдевању електричном енергијом и водом ваљевских села.

Потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић је са сарадницима из Србијагаса, Електродистрибутивног система и осталих најважнијих служби саслушала грађане Ваљева и рекла је да је ово био један од најтежих пријема грађана који је радила у последњих шест година.

„У последњих месец и по дана ово је пети град и свих 25 људи са којима смо разговарали данас су имали два основна проблема, а то је проблем сигурног напајања електричном енергијом. Данас смо разговарали са људима који данима немају електричну енергију и због тога што су зарасли далеководи мало, мало па немају струју. Разговарали смо са људима код којих је напон електричне енергије такав да уређаји готово и не функционишу и цркавају. Замислите које су то штете за домаћинства, а причамо о стотинама домаћинстава?! Разговарали смо са људима који по месец, два или три немају воду. То су озбиљни проблеми, јер оно све што радимо свих претходних година је да стварамо инфраструктуру. Причамо и о локалним и сеоским путевима, којих у неким деловима уопште и нема, а који су обећавани, а нису завршени“, констатовала је потпредседница стање у ваљевском крају.

„Оно што сми ми данас урадили то је да ћемо писмено и јавно објавити, надам се у уторак или среду следеће недеље, свако село у Ваљеву шта је тачан проблем. Људи из ваљевске Дистрибуције морају да изађу мало и на терен, па да виде шта је проблем, а не да им дође потпредседница Владе, па да чујемо за одређена села какве проблеме имају, а да људи из ваљевске Дистрибуције не знају ни какав је проблем. Објавићемо који проблем има свако село и начин како ћемо то решити и када ће све бити решено. Није овде питање само 3. септембра и када ће се поткресати све што треба да се поткреше и што се није одржавало претходних година, већ има и других озбиљних проблема, који морају да се реше. Људи, град, начелник и средства јавног информисања ће следеће недеље добити писмено ту информацију  и наш задатак је да се то уради онда када будемо рекли да се то заврши. Дубоко верујем да је то ствар која је врло решива и то релативно брзо“, рекла је проф. др Зорана Михајловић.

Она је истакла да није једноставно решити један други проблем, за који се уверила да озбиљну битку воде и градоначелник и сви сарадници, а тиче се водоснабдевања.

„Једна прича је око водосистема Стубо-Ровни у који ће се уложити идуће године око 40 милиона динара да се заврши ова инвестиција. Други део је градски Водовод коме није лако, јер је пуно проблема, пуно дуговања која угрожавају финансије. Град заједно са министарствима, верујем да ће обезбедити довољно новца како бисмо помогли свим људима који данас у овом веку на 40 степени имају проблем са водоснабдевањем. Мој задатак је да будем овде поново почетком септембра. Мислим да ћу са људима из ЕДС-а обићи села, јер није нормално да ми сви обезбеђујемо новац електродистрибутивном систему и да очекујемо да добијемо квалитетну електричну енергију, а да на крају дођемо у Ваљево и да чујемо да људи немају струју по неколико дана. Најмање смо причали о енергетској ефикасности, али мислим да је ту Ваљево доста урадило. Имаћемо још један јавни позив за замену столарије и он ће бити крајем новембра, почетком децембра. Почетком септембра ћемо имати јавни позив за субвенције за соларне панеле“, закључила је потпредседница Владе.

Након састанка, градоначелник Ваљева се захвалио што су потпредседница и сарадници у Ваљеву разговарали са суграђанима и саслушали са каквим проблемима се суочавају.  

„Надам се да ће уз Вашу помоћ и помоћ државе, ови проблеми бити брзо решени! Ми, као локална самоуправа смо у свакодневном контакту са грађанима и сведоци смо да се нагомилани проблеми полако решавају. Не решавају се онолико брзо, колико бисмо сви желели, али је битан помак. Ваша помоћ ће нам бити драгоцена у борбу са вишедеценијским проблемима, које ниједна претходна власт није решила. Зато је изазов да заједно са Вама управо ми будемо ти, који ћемо показати да не постоје нерешиви проблеми“, рекао је градоначелник Ваљева и посебно нагласио проблем аерозагађења у Ваљеву, који је неопходно што пре решити. Он се захвалио на максималном износу од 10 милиона динара, који се односи на енергетску ефикасност, а које је Ваљево добило од државе.

Начелник Колубарског округа Горан Миливојевић је рекао да се у целом Округу већ деценијама се ништа није радило по питању воде, струје и путева.

„То је да не поверујете да у целом нашем Округу, а поготово у селима људи у 21. веку немају воду, струју и путеве. Данас смо саслушали људе и обећали да ће у наредне две недеље бити јавно речено када ће свако село по датумима  бити решено. То се не може урадити без помоћи Републике и још једном се захваљујем Републици и потпредседници Владе на ангажовању“, рекао је Миливојевић.

Данас су поред министарке и њених сарадника, са грађанима разговарали и представници Србијагаса, Електродистрибуције Србије, међу којима је и ново руководство огранка Краљево који је задужен за Ваљево, представници Електромрежа Србије, али и градоначелник и заменик градоначелника Ваљева, председница и заменик председника Скупштине града, директор ЈКП „Водовод-Ваљево“, руководилац Одељења за грађевинско земљиште и инфраструктуру и представник ОДељења за локални развој, привреду и комуналне послове.