Ваљево, ваљевски крај, као и цела наша земља, пуних 78 дана и ноћи, од 24. марта до 10. јуна 1999. године били су мета за разарање и убијање од стране НАТО-а, који је окупио око себе 19 земаља, са 800 милиона становника.

Данас, на годишњицу почетка бомбрадовања Савезне Републике Југославије, на споменике пилоту Миленку Павловићу и погинулим борцима у ратовима од 1990. године, цвеће су положили представници Града Ваљева, Војске Србије и СУБНОР-а.

Уз почасни вод Војске Србије цвеће су положили и поклонили се сенима погинулих, председница Скупштине града др Снежана Ракић, заменик председника Виктор Мићић и секретар Скупштине града Младен Симовић. Делегацију 2. Центра за обуку и касарне „Војвода Живојин Мишић“ предводио је командант пуковник Саша Стојиљковић. Рајко Милинковић и Сретен Маринковић су положили цвеће у име СУБНОР-а Ваљево.

На Ваљево су током НАТО бомбардовања изведена 32 напада НАТО авијације, бачено 215 разорних пројектила, тежине и до 1000 килограма експлозива. Све је то сручено на четири локације: ХК „Крушик“ и околину, Причевић, Дивчибаре и зграду ваљевског МУП-а. Први напад на ваљевски крај догодио се 27. марта у четири часа и десет минута, када је гађан шири рејон Дивчибара – „Краљев сто“, а на Ваљево 14. априла, када је са пет ракета гађан ваљевски „Крушик.

У овим нападима и бомбардовањима је погинуло троје грађана- Дмитра Дукић (91), Милка Крунић (72) и Милисав Мићић (37), а 48 теже повређено. На Дивчибарама су 6. априла погинула двојица војних старешина потпоручници Жељко Савичић и Синиша Радић. Храбри пилот пуковник Миленко Павловић је у ваздушној борби са надмоћнијим непријатељем, погинуо 4. маја 1999. године.

Ваљево и околина су претрпели велика разарања и штете, чије последице и данас осећамо!