Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић присуствовао је данас Уводној конференцији пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног јачања локалних самоуправа у Србији.

Скупштина Србије је 28. априла 2023. године потврдила Споразум о зајму између Србије и Међународне банке за обнову и развој и Уговор о кредиту између Француске агенције за развој и Србије за реализацију пројекта развоја локалне инфраструктуре и институционалног развоја у Србији. Носилац пројекта је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Ваљево је у оквиру овог пројекта добило 2,132,926 евра и имаће право да конкурише за реализацију пројекта у области рехабилитације и реконструкције постојеће саобраћајне инфраструктуре, изградње нових пешачких прелаза, бициклистичких стаза или простора за јавни превоз, повећања отпорности саобраћајне инфраструктуре на климатске промене изградњом система за одводњавање, санацију клизишта, ојачавање обала, активне мобилности, попут озелењавања и решавања проблема наслеђеног загађења, јавне расвете, унапређења система за управљање саобраћајем, регулисања паркирања и слично,  е-мобилности, инсталацијом станица за електрично пуњење и друго.

Након што Град Ваљево достави предлоге Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, имаће право да релизује више пројеката у оквиру расположивих средстава.

На конференцији је учествовао и председник Србије Александар Вучић.

„Захваљујем Француској и Француској агенцији за развој и Светској банци за огромна средства која су издвојили за локалне самоуправе у Србији, а које морају да дођу до најбољих пројеката у интересу грађана. Искористите новац на паметан, мудар и одговоран начин“, казао је између осталог председник Вучић представницима локалних самоуправа.

Кроз овај пројекат ће 145 јединица локалне самоуправе добити значајна бесповратна средства за реализацију инфраструктурних пројеката и јачање институција, међу којима је и Град Ваљево.