Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, потписао је данас са министарком рударства и енергетике Дубравком Ђедовић Хандановић уговор за пројекат енергетске санације јавних објеката.

Град Ваљево је први град у Републици Србији који ће применити савремене технологије обновљивих извора енергије, у циљу смањења коришћења фосилних горива и емисије штетних гасова. То се постиже постављањем соларних панела који конвертују сунчеву енергију у електричну и која ће се користити за рад топлотних пумпи које ће грејати воду у базенима и објекте у СРЦ Петница, посебно у зимским условима.

Град кроз овај пројекат поставља и термичку изолацију на базенима и објектима, чиме се додатно штеди енергија.

Такође, Ваљево је први град који комбинује све три мере енергетске ефикасности: соларне панеле, топлотне пумпе и термичку изолацију.

Према речима министарке рударства и енергетике Дубравке Ђедовић Хандановић, која је у Врњачкој Бањи уручила уговоре представницима 21 локалне самоуправе, међу којима је и Град Ваљево, за енергетску санацију Министарство рударства и енергетике је издвојило укупно 665 милиона динара, а реновираће се школе, спортске хале, вртићи и домови здравља.

Министарство рударства и енергетике је за пројекат у Ваљеву определило 28 милиона динара.