Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је данас у Београду потписао уговор са министарком  заштите животне средине Иреном Вујовић за финансирање замене котлова у јавним установама и ложишта у домаћинствима, с циљем преласка на еколошки чистије енергенте, као и за пројекте пошумљавања и озелењавања јавних површина.

Ваљево је добило 80 милиона динара, од укупно 210 милиона, колико је додељено за 22 локалне самоуправе и још четири милиона за пошумљавање.

Важан пројекат за који је данас потписан уговор јесте комплетна замена котлова у Топлани у Ваљеву за шта је одобрено 80 милиона динара и још четири милиона за пошумљавање односно озелењавање јавних површина. По реализацији ових пројеката, и већ у следећој грејној сезони, очекује се да ће грађани Ваљева дисати знатно чистији ваздух. За пројекте замене индивидуалних ложишта данас су значајна средства одвојена за Ниш и Ужице.

– Данас настављамо са потписујемо уговоре како би локалним самоуправама што пре ставили на располагање средства за улагање у нове котларнице, било градске или за домаћинства, и у нове саднице, јер је то један од најбољих начина да следећу грејну сезону сачекамо са знатно смањеним аерозагађењем које долази из ових извора – рекла је Вујовић.

Министарка је честитала свим локалним самоуправама на добро припремљеним пројектима и позвала их да спремају нове, за наредне конкурсе Министарства.

– У наредном периоду планирамо да распишемо конкурсе и за еко паркове. Позивам вас све да се припремате, да спремате пројекте и да конкуришете – поручила је Вујовић.

ФОТО/ТЕКСТ

www.ekologija.gov.rs