Виктор Симеуновић, ученик Основне школе „Милован Глишић“ из Ваљева, био је део четворочлане репрезентације Србије која је освојила прво место у конкуренцији 19 земаља на Европском првенству у познавању саобраћаја, одржаном у Бару, у Црној Гори, од 22. до 25. септембра.

Са Виктором у тиму били су дечак и девојчица из Омољице, као и девојчица са Новог Београда.

Виктора Симеуновића и његову наставницу Биљану Ђурић, угостио је у свом кабинету градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић, који је желео да упозна дечака који је најбољи начин представио своју државу и свој град.

„Поносан сам на твој резултат и честитам ти на освојеној медаљи. На најбољи начин си представио своју земљу и свој град. То је заиста велики резултат и подстрек свима да се укључе још више у то такмичење. Драго ми је када наши суграђани постижу резултате, ја ти желим да наставиш да се бавиш оним што волиш, а Град ће увек бити ту да помогне колико може“, поручио је градоначелник Гојковић.

О својим искуствима из Бара, говорио је Виктор Симеуновић, који је нагласио да је била јака конкуренција, међу којима су се издвојили такмичари из Летоније и Чешке.

„Било је одлично, такмичили смо се са децом из 19 држава, што значи да је конкуренција била баш огромна. Било је много препрека и морали смо да будемо веома концентрисани“, испричао је Виктор.

Према речима наставнице Биљане Ђурић, тежина овог европског такмичења је огромна, јер деца, да би се уопште пласирала на тај ниво надметања, најпре треба да остваре одличан пласман на општинском, па на окружном, а затим и на републичком нивоу. На Првенство Европе иду четири ученика која на републичком такмичењу освоје прво или друго место.

Пројекат Министарства просвете и Ауто-мото савеза да се у Србији организују такмичења у познавању саобраћаја траје већ 55 година, а ове године је одржано 36. Европско првенство.