Јанко живи у селу Сушица и ове године му је дошао лично Деда Мраз и то на бициклу, како би му уручио пакетић. Јанко га је дочекао са осмехом на лицу:

„Никада нисам видео Деда Мраза и сад ми је донео пакетић“, рекао је Јанко уз обећање да ће и он возити бицикл кад порасте као Никола Томић, момак који је ове године у улози Деда Мраза кренуо да обилази ваљевска села и да тамошњим малишанима уручује пакетиће.

У току је хуманитарна подела новогодишњих пакетића за децу из руралних средина, коју спроводи Град Ваљево, у сарадњи са Центром за социјални рад „Колубара“ . У специјалној улози Деда Мраза се нашао хуманитарац Никола Томић, који је са својим пријатељима Иваном Мишковићем и Александром Симићем, члан Удружења “Вози бициклу, продужи живот“ и који је организовао десетак акција прикупљања хуманитарне помоћи широм Србије. Ови племенити младићи су и добитници награде Града Ваљева за 2019. годину у области хуманости.

Несебичну помоћ у припреми пакетића за око осамдесеторо деце дала је и трговина „Жинаса“ тако да ових дана Деда Мраз на бицикли доноси новодишње пакетиће деци која живе на сеоском подручју.

Катарина Милићевић, директорка Центра за социјални рад каже да због епидемилошке ситуације није било могуће организовати представе за децу са сеоског подручја, али да их је зато обрадовао Деда Мраз.

„У питању су деца углавном из руралних подручја која иначе немају прилику да присуствују представама и до којих Деда Мраз тешко долази. У сарадњи са Николом Томићем смо се договорили да он буде Деда Мраз и да им на бицикли донесе пакетиће. У питању је 38 породица са скоро 80 деце која се налазе углавном у сеоском подручју“, каже Катарина Милићевић.

Члан Градског већа Марко Јевтић, задужен за социјалну политику се захвалио донаторима, који су били спремни да помогну да се једна овако лепа акција спроведе.

„Велика ми је част и задовољство да присуствујем овако лепој акцији, јер смо донирали средства за децу која долазе са социјално угрожених подручја. Желим да се захвалим нашем хуманитарцу Николи Томићу, добитнику Награде града Ваљева за хуманост, који је ову акцију спровео у дело, као и донатору без кога не би могли ову акцију да спроведемо, а то је господин Саша, директор компаније, трговинског лаца продавнице „Жинаса“ у Ваљеву. Оно што бих ја још желео да кажем ће град Ваљево и у будуће овакве и сличне акције увек подржавати.  Радићемо доста на неким новим мерама у области социјалне политике , али и на унапредјењу постојећих. Подсетио бих да смо од првог јануара увели нову меру , а то је 40 000 динара за свако првородјено дете у породици“, рекао је Јевтић.

О Удружењу „Вози бициклу продужи живот“ , градјани Ваљева већ су имали прилику да чују. Иза њих је десетак великих акција прикупљања хуманитарне помоћи за децу не само из Ваљева већ и са територије Косова . Никола Томић из овог удружења најавио је и прерастање удружења у хуманитарну организацију . „Разговарали смо са људима из Градске управе, они ће нам помоћи да организујемо то прерастање у Фонд или хуманитарну организацију. Договорили смо се и о будућој сарадњи , показали  су да су заинтересовани да испрате наше акције и учествују у њима“, рекао је Томић.