Поводом Светског дана заштите животне средине, ЈКП “Видрак“ организовао је едукацију у парку на Јадру, која имаја за циљ промену еколошке свести становништва у правцу одговорнијег понашања према свом окружењу. На овај начин скреће се пажња на последице појединих људских активности које угрожавају живот на планети, као што су загађивање ваздуха, вода, уништавање шума и слично.

„Данас смо направили мало окупљање поводом обележавања Дана заштите животне средине. Идеја самог обележавања је пре свега да родитељи дођу са својим малишанима је су нам они најбитнији. Они заправо усвајају све навике које не осећају као морање, а то је да се посвете заштити животне средине“, нагласила је Ксенија Бадем, в.д. директора ЈКП „Видрак“.

Поред ЈКП „Видрак“, у организацији и као подршка ове едукације, учестовали су и ЈКП „Водовод“, ЈКП „Топлана“, ЈКП „Полет“, Туристичка организација Ваљево и Удружење „Арс Нова“.

„Ми смо овде изложили фотографије које су резултат фото конкурса за најбољу фотографију ваљевских планина, које су током 2020. године сликала и обилазила деца која живе на ваљевским планинама и у град Ваљеву. Има 12 фотографија које су по одлуци жирија заслужиле да буду презентоване и широј јавности. Други мотив за боравак на овом догађају који се организује је и пројекат који реализујемо, који се зове „Третман опасне амбалаже и комуналног отпада око ваљевских изворишта“, где смо кроз едукацију и разговоре са месним заједницама, око пре свега Стубо – Ровни и реке Градац утврдили и сакупили идеје и мишљења људи који живе на тим просторима и који су свесни да живе на најлепшим просторима нашег краја. Поред те едукације са становништвом, ми смо радили и едукације са децом“, рекао је председник Удружења „Арс Нова“ Владо Додовић.

За најмлађе посетиоце обезбеђени су и симболични поклони и слаткиши. Учећи о екологији и о заштити животне средине малишани стичу навике које ће примењивати до краја живота. Ако се деца од малих ногу науче да поштују и брину о свету у коме живимо, они ће допринети да се тај свет сачува и за будуће генерације.

Едукација поводом Светског дана животне средине организована је уз подршку града Ваљева.