Традиционална манифестација „Дани купине“ по 15. пут одржаће се 30. јула 2023. године на Ставама.  У такмичарском делу учествоваће  више од 20 произвођача купине, најављено је на данашњој конференцији за новинаре.

Изложба купинa почиње у 10 сати, након чега следи свечано отварање манифестације, културно – уметнички програм, као и проглашење победника и додела награда. Биће одржани и пратећи програми, као што су медицинско село, народно стваралаштво, рели трке џипова, спортске активности и Гастро фест.

„Можемо рећи да купина није само воћка која гравитира на нашем подрују, од ње се квалитетно могу направити слатки и слани производи, као и лекови. Ту су наравно сокови, ликери, купиново вино и све то се може наћи 30. јула на Ставама. Позвала бих све заинтересоване да дођу и посете ову манифестацију. Поред изложбе купина, ту је и културно – уметнички програм, народно стваралаштво, спортски и забавни програм. Пратећи програм на манифестацији биће посвећен и љубитељима гастрономије, а то је Гастро фест. Сви заинтересовани могу да се пријаве на дан саме манифестације. Биће ту и лепе вредне награде као и претходних година и наравно, традиционално медицинско село. Свима којима је потребна било каква помоћ, превентива или било који вид здравствене заштите, може се јавити на дан манифестације. Медицинско село се одвија у просторијама ОШ „Илија Бирчанин“. Такође ће бити и теренске посете старим и болесним лицима који не могу да дођу“, казала је Лепа Пиргић, председник Удружења „Загрљај“.

Заменик председника Скупштине града Ваљева Виктор Мићић, позвао је све љубитеље купине да дођу 30. јула на Ставе и поручио да ће Град Ваљево увек подржавати овакве манифестације.

„Мени је припала та част да вас све поздравим у име града Ваљева. Традиционална манифестација 15. по реду на Ставама окупља произвођаче и велики број људи са стране. Град Ваљево подржава ове манифестације, издваја одређена средства и подржаваће и у наредном периоду како у финансијском, тако и у оперативном смислу. Ставе су добар домаћин и надам се да ће ова манифестација дуго времена бити на нашим просторима. Сама манифестација је значајна и за села, а и за саму туристичку понуду града Ваљева“, поручио је Мићић.

Манифестација „Дани купине“ одржава се у организацији Удружења „Загрљај“ и Месне заједнице Ставе, под покровитељством града Ваљева, а уз подршку Спортског савеза Ваљева, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево, Туристичке организације Ваљево и великог броја донатора и спонзора.

„Туристичка организација Ваљево и Град Ваљево свих ових претходних година подржава манифестацију. Учествује у реализацији програма и заиста МЗ Ставе и Удружење „Загрљај“ су добри организатори. Туристичка организација је припремила изложбу старих заната и народног стваралаштва, која ће почети у 10 часова. Организовали смо преко 15 излагача и у том дану ћемо изабрати најлепши штанд, најлепше производе од купине и очекују их вредне награде“, рекла је Ана Марковић, директор ТО Ваљево.

Стручне екипе Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево заједно са представницима Месне заједнице обишли су пријављене купињаке за такмичење, од којих ће најбољи бити награђени, најавио је директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево Светислав Марковић.

„Знамо да је купина изузетан производ и економски веома битна за велики број наших породица који се баве пољопривредном производњом. Пољопривредна стручна служба већ од раних осамдесетих година је активно укључена у развој купинарства у овом крају и заједно са пољопривредницима смо дали допринос да нам купинарство буде на једном завидном нивоу. Пољопривредни произвођачи су се и ове године пријавили у великом броју, тако да ће имати нешто више од 20 излагача. Обишли смо све засаде, тако да ћемо донети најбоље одлуке. Поделили смо све излагаче у три категорије, а то су најбоље изложени плодови, највећи робни произвођач и категорија најуређенији купињак“, нагласио је Марковић.

Марко Јовановић из Спортског савеза Ваљево, најавио је финале које ће се одржати на Ставама и изразио задовољство што ће учествовати у богатом програму предвиђеном за манифестацију „Дани купине“.

„Што се тиче Сеоских олимпијских игара, приводимо крају циклус крају за ово лето и традиционално финале одржавамо на Ставама. Желим да се захвалим домаћинима који су одлични, имамо добру инфраструктуру и цео амбијент нам изузетно одговара. Имаћемо четири најбоље екипе и такмичиће се у 11 дисциплина. Осим традиционалних, прикључене су још неке дисциплине, као што су фудбал, одбојка и слично. Улазимо у тај програм Спортског савеза Србије, где победник иде на регионално такмичење и након тога на Државно финале. Биће занимљиво и драго нам је да током целог лета идемо по манифестацијама, обогаћујемо програм и да се те традиционалне дисциплине оживљавају“, рекао је Јовановић.

Председник МЗ Ставе Слободан Петровић је позвао грађане да дођу у што већем броју, подрже и учествују на манифестацији „Дани купине“, уживају у изузетно квалитетном и богатом програму, али се и захвалио граду Ваљеву и свим донаторима и спонзорима, без којих према његовим речима ова манифестација не би могла да опстане.