Традиционална манифестација „Дан малине“ одржаће се у недељу, 26. јуна 2022. године у Бранковини.

Манифестација почиње изложбом малина у 10.00 часова, након чега ће се у 10.30 часова одржати турнир у малом фудбалу. Свечано отварање заказано је за 11.00 часова, након чега следи културно – уметнички програм.
Од 12.00 часова ће Пољопривредна стручна служба одржати предавање за све заинтересоване пољопривредне произвођаче, а у 12.30 часова је проглашење победника и додела награда. У 13.00 часова ће се одржати Сеоске игре спортског савеза.

„Ја бих кратко подсетио да је Туристичко друштво „Љубомир Ненадовић“ основано 1962. године и да су људи који су се бавили „Даном малина“ и пре нас и последњих пет, шест година уложили доста труда и напора да се манифестација одржи и да опстане. Иза нас су била и нека тешка времена у којима је манифестација и стагнирала, али је опстала захваљујући људима који су се бавили њом и били упорни. На нама је остало да наставимо ту традицију и велика је част бити ту за 60. рођендан Туристичког друштва и саме манифестације.

Припремили смо велики број награда за излагаче, желимо свима на неки начин да се одужимо што нас подржавају и прате. Нема неких превеликих малињака у Бранковини као што је то пре било, то је сада сведено на неки минимум, али не дозвољавамо да се постави питање о одржавању саме манифестације због количине малињака или самих произвођача“, нагласио је председник Месне заједнице Бранковина и потпредседник Туристичког друштва „Љубомир Ненадовић“ Саша Јефтић.
Малинарство је протеклих година у нашем крају у стагнацији, али према речима директора Пољопривредне и саветодавне струче службе, има назнака да ће Бранковина бити поново центар малинарства.

„Велика је част учествовати и бити један од партнера на овој манифестацији. Ово је јубиларна 60. манифестација. Малинарство је у нашем крају једно време било у стагнацији, међутим у последње време како је цена малине порасла, тако имамо и значајна улагања и има назнака да ће Бранковина бити опоново један од центара малинарства. Стручна служба је у претходном периоду поред свог редовног посла фокус обратила и на пољопривредне произвођаче, који имају засаде и чији квалитет малина одговара да се нађе на оваквој манифестацији. Оно што могу да кажем, јесте да поред територије града Ваљева ћемо имати излагаче и са територије општине Коцељева и Осечина. Циљ је да ова манифестација буде масовна, а потрудили смо се да ове године заиста изведемо излагаче чији квалитет засада и плодова одражава праву слику и стање у малинарству. Позивамо све да 26. јуна буду наши гости у Бранковини и да се увере у наше изнете тврдње. Малинарство у нашем крају има перспективу и са оваквим трендовима који су у малинарасву велики број произвођача планира значајна улага у засаде“, поручио је Светислав Марковић, директор Пољопривредне и саветодавне стручне службе Ваљево.
Генерални покровитељ манифестације је град Ваљево.