И ове године je из буџета града Ваљева, у оквиру Локалног плана акције за децу, финансирано летовање за педесеторо деце са сеоског подручја.

Заменица начелника Градске управе Бранка Росић и Радоица Рстић, председник Комисије за имплементацију Локалног плана акције за децу испратили су децу у Црну Гору, пожелели и срећан пут и угодан боравак. Том приликом, Рстић је нагласио због чега на море иду деца са сеоског подручја, али и објаснио шта се у наредном периоду може очекивати од активности у оквиру Локалног плана акције за децу.

„Град Ваљево је 13 милиона издвојио из буџета у 2023. години за финансирање пројектних активности у оквиру Локалног плана акције за децу. Једна од пројектних активности је управо летовање за педесеторо ученика са сеоског подручја у Чању. Ово је четврта генерација за редом како Град Ваљево организује летовање за децу са сеоског подручја. Зашто баш са сеоског подручја, из разлога што тој деци нису доступне неке друге пројектне активности. Ово је велика подршка за њихове родитеље, који нису у могућности да своју децу воде на море, како због сезонских радова, тако и због свих послова које имају на селу. Деца први пут одлазе на море ове године. Ми смо размишљали и о њиховој безбедности, са њима одлазе и два инструктора пливања, они ће имати прилику да науче да пливају. Заиста, оно што је највеће признање за нас из Градске управе, јесте када видимо радост и осмех на њиховим лицима, то је заиста потврда да смо донели праву одлуку.

У оквиру Локалног плана акције за децу поред ове активности, Град Ваљево је определио и средства за набавку бесплатних уџбеника за све полазнике првог разреда основне школе. Дакле, завршена је јавна набавка, више од 7 милиона динара је опредељено за набавку уџбеника, а поред тога, мислили смо и на децу из градских основних школа. Ових дана креће школица пливања у СРП Петница, дакле 180 ученика другог разреда основних школа ће добити бесплатну школицу пливања у Петници, која ће трајати 45 дана. Такође, мислили смо и на најбоље ученике града Ваљева, испред Локалног плана акције за децу планиране су и награде за најбоље ученике града Ваљева, који су освојили значајне награде на републичким, окружним и општинским такмичењима и за њих је Град Ваљево обезбедио бесплатно зимовање на Дивчибарама, као и школицу скијања“, поручио је Рстић.

Основци од четвртог до седмог разреда боравиће осам дана у Чању, у хотелу са четири звездице, који је удаљен 250 метара од плаже. Обезбеђен је пун пансион, а са децом путују два инструктора пливања, лекар и две учитељице.

Према речима Милана Николића из Доњег Таора који шаље своје дете на море, ово је велика подршка од града Ваљева, јер како и сам каже, од послова које имају на свом домаћинству сигурно је да своје дете не би могли да воде на море. Његов син Стефан Николић, пресрећан је због одласка у Чањ и како је нагласио, највише се радује купању и нада се да ће научити да плива, јер му је ово први пут да олази на море.