Данас је у Великој сали Скупштине града Ваљева уприличена додела решења о стипендијама за ученике и студенте ромске националности. Додели решења присуствовали су заменица начелника Градске управе Бранка Росић, Никола Савић, координатор активности Локалног акционог плана за имплементацију Рома, руководилац Одељења за друштвене делатности Зора Бојичић, сарадници, ромски ученици, студенти, као и њихове породице.

Тина Петровић

„Јако сам захвална што сам добила стипендију, то је за мене велики успех. Такође сам захвална што сам добила Награду града Ваљева у области стваралаштва и постигнућа ученика и студената, тако да сам баш срећна. Свирам виолину, такође се бавим и певањем. Такмичила сам се на међународним такмичењима и републичким и то је довело до успеха и стипендије“, рекла је Тина Петровић, ученица СМШ „Живорад Грбић“ Ваљево.

Данијел Маринковић

Такође, студент Универзитета техничких наука у Новом Саду Данијел Маринковић, изразио је захвалност граду Ваљеву на добијеној стипендији, која према његовим речима значи највише његовој породици, која издваја значајна средства за његово школовање.

Никола Савић, координатор активности Локалног акционог плана за инклузију Рома, поздравио је присутне ученике, студенте и њихове родитеље и честитао им на успеху и заслуженој стипендији коју добијају од града Ваљева.

„Поштовани родитељи, драги ученици основних и средњих школа и студенти, у име Градске управе Ваљево, желим вам добродошлицу. Драго ми је да вас видим у оволиком броју и драго ми је да сте успели на овом конкурсу да остварите права која су вам загарантована и да стипендијама које сте добили олакшате свој пут кроз образовни систем“, поручио је Савић.

Финансирање Локалног акционог плана за инклузију Рома је предвиђено буџетом града Ваљева кроз социјалну и дечију заштиту. За инклузију Рома извојено је више од 4,7 милиона динара.

„Поред тога, издвојено је 3,4 милиона динара за ученичке и студентске стипендије, 550 хиљада је издвојено за оброке деце, односно за ужину ученика који похађају припремни и предшколски програм, док је 250 хиљада издвојено за новогодишње пакетиће. То је једина активност која још увек није рализована, али је у припреми и 250 – оро деце ће добити пакетиће у наредном периоду. Такође, 500 хиљада динара издвојено је за школски прибор, који је у сарадњи са педагошким асистентима подељен по школама. Оно што је веома важно напоменути, јесте да су стипендије ове године увећане и да ће стипендије ове године бити исплаћиване за свих 12 месеци, а не за десет, како је то било до сада. Надам се да сте задовољни и да ћете бити још успешнији. Ми смо сви поносни на вас, хвала вам и надам се да ћемо сарађивати и у времену које предстоји“, нагласио је Никола Савић.

Стипендије је добило укупно 70 – оро ученика и студената. Све активности које спроводи Локални акциони план за инклузију Рома су у оквиру Националне стратегије, коју је донела Влада Републике Србије, а усмерене су на побољшање квалитета живота и образовања.