Представљањем Ваљева на Свечаном отварању летње туристичке сезоне у Требињу, настављена је сарадња два града, започета прошле године. У оквиру промоције летње туристичке кампање „Град који волите“, овог викенда је Ваљево у Требињу приказало туристичку понуду, гастрономију, културу и традицију ваљевског краја.

Требиње

Протоколе о сарадњи Матичне библиотеке „Љубомир Ненадовић“ из Ваљева и Народне библиотеке Требиње, потписале су директорке ове две установе Виолета Милошевић и Милосава Супић Вуковић.

Потписивање протокола о сарадњи две библиотеке

Удружење за неговање традиције и културе ваљевског краја и Удружење ратних добровољаца Требиња потписали су протокол о сарадњи. Протокол о сарадњи су потписали и ваљевски Клуб Арс Нова и Удружење уметника међународне уметничке колоније „Коло Требиња“.

Потписивање протокола о сарадњи удружења

На Херцег телевизији су гостовали директорка Туристичке организације Ваљева Ана Марковић и Маринко Лугоња, председник Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја.

Представници града Ваљева, које је предводила чланица Градског већа Драгана Терзић и директорка Туристичке организације Ваљева Ана Марковић, челницима Требиња пренели су поздраве градског руководства и разговарали о могућностима даље сарадње. Ова посета је била прилика да се договори и сарадња два музеја- Народног музеја у Ваљеву и Музеја Херцеговине.

челници Требиња са представницима Ваљева

У Дучићевој улици је владало велико интересовање за штандове Ваљева, поред штандова 11 градова, туристичких организација и два национална парка Републике Српске, Црне Горе и Србије.

На својим штандовима туристичку понуду су изложили, поред нашег града, Београд, Параћин, Златибор, Врњачка Бања, Будва, Никшић, Источно Сарајево, Национални парк „Козара“ и Национални парк „Сутјеска“.

Потом је на великој бини наступао КУД „Извор“ из Ваљева“ који се Требињцима представио играма из ваљевског краја и кореографијом „Ваљевска свадба“ побрао симпатије публике.

Песму „Грачаница“  Десанке Максимовић, на бини је извела девојка из Требиња Милица Салата. Анђелка Драгић, ученица прве године Средње музичке школе „Живорад Грбић“ из Ваљева и професор Марко Томић, извели су песму „Ваљево, вољени граде“ Микија Јевремовића.

Анђелка Драгић и Марко Томић
Дејан Петровић Биг Бенд

На великој бини је то вече било резервисано за концерт „Дејан Петровић Биг Бенда“.

Учешће Ваљеваца у програмима којима Требињци отпочињу своју летњу сезону изазвало је велику пажњу присутних. Штандове Ваљева су обишли представници града Требиња, предвођени градоначелником Мирком Ћурићем, замеником градоначелника Драженом Бошковићем, директорком  Туристичке организације Требиња Мирјаном Андрић Путицом.

Поред Требињаца и бројних туриста, приметан је и велики број Ваљеваца који су протеклог викенда туристички посетили овај крај, као потврда важности сарадње два града.

Прошле године је потписан протокол о сарадњи туристичких организација Ваљева и Требиња, што је покренуло учешће два града у програмима културе и установа културе, а отворило је могућности на проширивању те сарадње и на остале области.