У склопу редовног годишњег плана активности, чланови СПУ “Високогорци Ваљево”, последњих десет дана јула посетили су масив Доломита у северној Италији и испењали један од његових најлепших и највиших врхова Села Групе – Пиз Бое (3.152м). Међу бројним планинарима из Шпаније, Португала, Француске, Немачке па и Кине, на врху Пиз Бое завијорила се и застава нашег Ваљева.

“Пут до једног од најлепших врхова Доломита водио нас је кроз прелепе пределе северне Италије, кроз бројна туристичка места, од којих издвајамо најпознатији Италијански олимпијски центар Кортина Дампецо. Акцију смо затим наставили у Италијанском зимском центру Села Невеа, где смо у масиву Западних Јулијских Алпа, масиву Канина, испењали 3 врха: Монте Сарт (2.324м), Монте Сарт Бассо (2.319м) и врх Грубиа (2.240м), боравећи и спавајући на преко 2000 метара надморске висине, често у окружењу алпских дивокоза. Пут нас је даље водио и до прелепих глационих ледничких језера као што је Лаго ди Предил у непосредној близини италијанско-словеначке границе”, наводи Владимир Николић, председник друштва и додаје:

“Задњих дана јула и наше Високогорске акције оставили смо за Словенију и Јулијске Алпе. Испењан је највиши врх Словеније и јулијских Алпа, као и некадашње СФР Југославије Триглав (2.864м). Успон је извршен из долине Врата, од „Алажевог дома“, једном од његових најлепших и најтежих стаза, обновљеном „Бамберговом потом“. Стаза је изузезно опасна и намењена палнинарима без страха од висине и са искуством, смер прати Триглавску северну стену, почиње од Лукне преко Племенице, врхова Сфинга, глава Марбегне, триглавске шкрбине и излази директно на врх Триглава. Иначе, ова стаза је од стране Планинарског савеза Словеније проглашена за најлепшу и најтежу планинарску стазу у Словенији”, описао је Николић неке од предела које су обишли.

Даље, пут нас је водио преко живописних предела триглавског Народног парка, где смо посетили најпознатији Словеначки водопад, Перичник, који се састоји од два слапа – горњи висок око 16 м и доњи слап висине око 52м. Посетили смо такође и на превоју Вршић – спомен комплека Руска капелица и руска цеста. Пут нас је водио кроз живописну долину Тренте и чувене, прелепе реке Соче, где смо посетили чувене Мале и Велике котлове. Посету долини Соче завршили смо посетом Словеначком зимском центру Бовец. Такође, на самом крају чланови СПУ “Високогорци” посетили су Словеначки зимски центар Крањска Гора, као и чувену Ски летаоницу и зимски центар „Планицу“. Акција је реализована уз помоћ града Ваљева, те им овом приликом захваљујемо на помоћи и подршци”, поделио је утиске са ове акције председник СПУ “Високогорци Ваљево” Владимир Николић.