Завршна конференција пројекта „Инклузивни бизнис инкубатор“, који је спровео Град Ваљево у партнерству са Центром за интеграцију Рома Ваљево, одржана је данас у ресторану „Здрављак“. Учесници пројекта, као и донатори и партнери су имали прилику да се сретну и размене искуства у овом послу који је трајао годину дана и који је побољшао запошљавање маргинализованих група.

На почетку завршне конферецније, присутне је поздравио Марко Јевтић, члан Градског већа задужен за социјалну политику.

„Град Ваљево има изузетно развијен цивилни сектор, а са друге стране администрација Града је показала веома високе капацитете у реализацији захтевних пројеката и програма, као и подршци инклузији Рома на локалном нивоу. Град Ваљево сада има значајан број високо образованих Рома и Ромкиња, што представља одличан модел за млађе генерације, али и потенцијал за даљи развој заједнице до пуне интеграције“, рекао је, између осталог, Марко Јевтић.

Пројекат се спроводио на територији града Ваљева и општина Лајковац, Коцељева и Осечина и део је ширег програма „Иницијатива за инклузију Рома и других маргинализованих група у Србији- фаза 3“, који се спроводи у оквиру Немачке развојне сарадње, која је донатор. Програм у Србији је спроводила Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Сталном конференцијом градова и општина СКГО.

Општи циљ пројекта је био побољшање запошљивости и запошљвање повратника по основу споразума са ЕУ о реадмисији Рома и других маргинализованих група. У оквиру пројекта спроведене су три групе интервенција за остваривање постављених циљева. Прва група односила се на програм активних мера запошљавања, што је подразумевало обуке из области активних мера запошљавања, социјалног предузетништва, инклузије и генерално предузетништва за преко 30 корисника пројекта. Организовани су дани каријере за кориснике пројекта, на којима је учествовало преко 150 учесника на шест догађаја, где су информисани о могућностима за њихово боље позиционирање на тржишту рада, о активним мерама запошљавања, социјалној инклузији и свим питањима која су од значаја за њихово запошљавање.

Други програм се односио на њихово генерисање прихода, где је 25 корисника добило опрему, која ће им помоћи да остварују приходе.

„Имали смо разне професије које смо изабрали на основу јавног позива, кројаче, шиваче, вариоце, уређење зелених површина, прање возила, прање тепиха и мебл штофова, пољопривредници и електричари, музичари. Очекујемо да ће опрема коју су добили, помоћи им да обезбеде  своју егзистенцију“, рекао је Ненад Бранковић, менаџер пројекта из Градске управе Ваљево.

Трећи програм подршке се односио на инклузивни бизнис инкубатор, као канцеларије за кориснике пројекта, у овкиру кога је близу 100 корисника добило различиту подршку за израду бизнис планова, књиговодствено-правну подршку, менторску, стручну подршку, подршку за конкурисање код других фондова или пројеката за развој пословања.

„Ту су укључивани програми везани за оснаживање корисника, за помоћ при дискриминацији са којом се  неки суочавали, различите врсте обука, каријерно вођење и саветовање, рпограми оснаживања корисника“, објаснио је Ненад Бранковић, менаџер пројекта.

Александар Поповић, менаџер пројкета испред СКГО је рекао да је ово круна рада од 12 месеци.

„Ово је пројекат који спроводимо у Ваљеву и у још девет градова и општина. А на конкурсу је било више од 40 пријава из осталих локалних самоуправа. Пројектни тим овде је доказао да је заиста способан да изнесе овакве задатке. Оно што је најзначајније је да имамо конкретне резултате и да корисници који који су данас добили опрему и који су прошли кроз процес самозапошљавања су особе које су се заиста потрудиле да покажу свима да могу да уђу у тржиште рада и да могу да буду конкурентни и да на један значајан начин допринесу развоју ове локалне самоуправе“, рекао је Поповић.

Весна Видојевић, виша менаџерка пројекта је рекла да је иницијатива за инклузију могућност коју ГИЗ у партнерству са СКГО пружа јединицама локалне самоуправе да се са савојим идејама пријаве на конкурс.

„Наше је да их подржимо у спровођењу тих идеја, финансијски и стручно. Основна вредност целе ове активности је што локална заједница у партнерству са организацијом цивилног друштва и другим релевантним актерима сама дефинише који су то проблеми и изазови са којима се сусреће циљна група, које су мере намењене и на тај начин добијамо ове резултате. Посебно желим да истакнем да је вредност овог пројекта у Ваљеву, поред тога што се спроводи други пут, та што су укључене друге две општине и тиме је могућност проширена и изван града Ваљева, што указује на добру међуопштинску сарадњу.

Желим да честитам нашим корисницима, који ће, надам се успешно да приходују и да прехрањују своје породице и помогну својим примером другим особама које се налазе у тешкој животној ситуацији из њиховог окружења, да пронађу решења, која су трајна, одржива и воде ка достојанственом животу“, рекла је Весна Видојевић.

Марија Весић, кооридинаторка за социјалну инклузију Центра за интеграцију Рома Ваљево, организације која је била партнер на овом пројекту Градској управи Ваљева истакла је да је ово друга година за редом где раде на запошљавању Рома и других маргинализованих група.

„Ове године радили смо на територији Ваљева, Лајковца и Осечине и имали смо доста добрих примера у пракси. Оваквих врста пројеката треба бити више, јер је запошљавање један од најзначајнијих проблема са којима се Роми и Ромкиње, као и друге маргинализоване групе суочавају. Драго ми је што је Градска управа (ГУ Ваљево) поново сарађивала са нама и ово препознала као једно важно питање. Као што знамо ГУ Ваљево даје стипендије за младе Роме и Ромкиње, већи број образованих Рома имамо него раније и овакви програми доста значе за њихово запошљавање. Током самог пројекта имали смо велику подршку самих донатора и свима им се захваљујем“, поручила је Марија Весић.

Александар Јосиповић из Лајковца је један од учесника у пројекту и добио је опрему за уређење зелених површина. Веома је задовољан и захвалио се свима и изразио наду да ће се овакви програми наставити и да ће многи млади бити укључени у њих.