Песникиња Злата Коцић, овогодишња је добитница Награде “Десанка Максимовић” за укупан допринос српској поезији.

Свечаности у Центру за културу претходио је “Поетски час ваљевских ђака у спомен Десанки” на Тргу песништва у Ваљеву, након чега је традиционално у Бранковини положено цвеће на хумку Десанке Максимовић.

Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” Ваљево од успостављања Награде “Десанка Максимовић” учествује у организацији ове манифестације, те је на свечаности која је због временских прилика одржана у Центру за културу, присутнима се прва обратила директорка Матичне библиотеке “Љубомир Ненадовић” Виолета Милошевић.

“Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” од оснивања Задужбине “Десанка Максимовић” уткана је у везивно ткиво између града Ваљева и саме Задужбине. Част је свих ових година бити организатор манифестације која има немерљив културни значај и чувати сећање на Десанкин песнички океан. Данас заједно прослављамо изузетан јубилеј – 125 година од рођења Десанке Максимовић и тридесету доделу награде која носи њено име. Ваљевска библиотека и Град Ваљево, културни ствараоци Ваљева, а и сваки Ваљевац и свако дете рођено у Ваљеву трајно ће чувати Десанкино културно благо као породично наслеђе. Данашњој добити песникињи Злати Коцић упућујем искрене честитке, јер је она достојан настављач Десанкине песничке традиције, те стога њене стихове свако може појмити као своја блиска искуства”, казала је Виолета Милошевић.

Градоначелик града Ваљева Лазар Гојковић поздравио је све присутне и том приликом изразио велико задовољство што је и након 30 година од смрти Десанке Максимовић, успешно у срцима и свакодневици сачуван лик и дело велике песникиње.

“Сигуран сам да време Десанке Максимовић и њених вечних стихова никада неће проћи и да ћемо из године у годину постајати свеснији лепоте и дубине њене поезије. Такође, желео бих да Ваљево и Ваљевци заувек остану поносни потомци велике песникиње и да наш Град буде светионик који ће као светлост читавом Србијом ширити поезију Десанке Максимовић”, поручио је градоначелник Гојковић.

Награду је уручила управитељица Задужбине “Десанка Максимовић” др Светлана Шеатовић.

“Десанка Максимовић је апсолутни феномен српске поезије и целокупне књижевности. То је песникиња са 78 књига и она је посебна фигура наше културе и књижевности. Тајна биолошког и песничког трајања јесте тајна Десанке Максимовић. Све мене друштвених и књижевних турбуленција песникиње и земље и времена у којем је живела, доносиле су јој и славу, али и пад. Ипак, она се увек мудро крила само иза штита поезије. Данас тај штит треба свима нама, целој заједници која вапи за стварним вредностима, онима на којима су васпитаване генерације наши најбољих синова и кћери”, рекла је између осталог др Шеатовић.

Одлуку о награди једногласно је донео жири у саставу: председник жирија Горан Максимовић, проф. др Ђорђе Деспић са Филозофског факултета из Новог Сада, доцент др Бранко Вранеш са Филолошког факултета из Београда, др филолошких и политичких наука Слађана Илић, Војислав Карановић, песник и уредник редакције културе у Радио Београду и добитник награде из 2019. године. 

“Добитница награде песникиња Злата Коцић, присутна је у српској књижевности дуже од пет деценија. Њен разноврстан песнички и културни рад, највише долази до изражаја у песничким, прозним, драмским издањима и књигама огледа, као и препева и превода са руског и на руски језик. Објављује поезију и прозу од 1971. године, а заступљена је као песник и преводилац у бројним домаћим и страним зборницима и антологијама. Поезија јој је превођена на руски, енглески, француски, бугарски, кинески, јерменски, немачки и румунски језик.

Добитница је више угледних песничких награда: Раде Драинац, Змајева награда, Гордана Тодоровић, Јован Максимовић, Нолитова награда, Награда ФЕДОР, Заплањски Орфеј, Јефимијин вез, Дисова награда, Бранко Ћопић и многих других. Можемо на крају закључити да поезија Злате Коцић истражује један давни свет и живот, а кроз те митске слике разотркива савремени живот и човекову судбину. То су само неки од аргумената којима смо се руководили приликом издвајања ове песникиње за добитника угледне књижевне награде “Десанка Максимовић”, нагласио је  доц. др Бранко Вранеш.

Добитница награде “Десанка Максимовић” захвалила се и прочитала беседу „Гости у срцу“.

“Нема разлике између њених стихова и ње. Божји човек. Тако сам осећала при првом сусрету са Десанком Максимовић, почетком осамдесетих година, тако осећам и сада. Детиње ведра, блага и осмехнута, али јој се и уздах отме, а њена дубока сета начас затамни око. Овде смо данас да се поклонимо њеној сени, души. Неном духу, песничком дару и песничком замонашењу. Њеном великом срцу. Драга наша Десанка, Ви и Ваша поезија, праисконски присна, лирски неуморно и заувек устрептала и мајчинска топлина – јесте наше небо среће. А и за пакао бола припремали сте нас, дубински, уистину, мајчински…“, говорила је добитница овогодишње награде Злата Коцић.

Програм су уприличили глумци Катарина Вићентијевић, Ангелина Лукић, Бранко Антонић, Душица Јаковљевић, Милица Томић, уз музичку пратњу Марка Томића и квартета “Полиптих” и Ивана Симеуновића и “Чаробне жице”, који су извели “Лирски родослов”, у адаптацији и режији Мирослава Трифуновића.

Такође, данaс је у Свечаној сали Ваљевске гимназије проглашен победник 31. поетског конкурса за средњошколце “Десанка Максимовић”. Том приликом, промовисана је збирка песама “Збогом Шамане” Миломира Милосавца, прошлогодишњег победника конкурса.

Организатори манифестације су Град Ваљево, Матична библиотека “Љубомир Ненадовић” из Ваљева, Задужбина “Десанка Максимовић”, Народна библиотека Србије и Ваљевска гимназија.