У Ваљеву је према последњим подацима, дато 19.760 доза вакцина против Корона вируса, а прву дозу вакцине је примило 12.063, ревакцину 7.697 лица, од 20. јануара када је почела вакцинација у хотелу „Гранд“. Наш град спада међу градове у Србији са највише вакцинисаних људи, вакцинација се одвија беспрекорно, грађани не чекају дуго и до сада није било неправилности или грешака.

Поред здравствених радника Ваљева који су упркос једногодишњој непрекидној борби у лечењу оболелих од Корона вируса, уложили додатни напор у пословима вакцинације, немерљиви допринос дају и волонтери.

Сваки дан на вакциналном пункту у хотелу „Гранд“ и у Центру за културу када се тамо организује вакцинација, налазе се и волонтери које чине активисти Црвеног крста „Ваљево“, ученици Медицинске школе „Др Миша Пантић“, као и запослени из Градске управе Ваљево.

Данас смо их затекли како љубазно дочекују грађане који су имали заказану ревакцинацију кинеском и руском вакцином. Владао је ред и сала је подељена у два дела, а волонтери су грађане упућивали у део сале у коме се даје за њих одговарајућа вакцина, како се не би десио неспоразум и грешка, па неко примио другу врсту вакцине.

Координатор вакциналног пункта, медицински техничар Владимир Димитријевић  истиче да је досадашњим радом волонтера веома задовољан и да су значајно олакшали посао здравственим радницима.

„Волонтери дочекују грађане који долазе на вакцинацију, помажу им у попуњавању формулара, упућују их на слободне пунктове и воде рачуна да се не догоде пропусти и неспоразуми о примљеним вакцинама, јер се смењују врсте вакцина које се дају одређеним данима. Љубазност волонтера, њихова сконцентрисаност и преданост послу су довели до тога да се вакцинација у Ваљеву одвија без проблема и да нема великих чекања, неспоразума, али што је најважније ни озбиљних грешака“, истиче Димитријевић.

Волонтери често обавештавају телефоном грађане да им је промењен датум и време вакцинације и апелују на грађане да прихвате ове измене термина, јер се то ради како би се што ефикасније искористиле све дозе вакцина и како би се што брже вакцинисао већи број суграђана.

Могућност да се вакцинација обавља у хотелу „Гранд“ у центру Ваљева, потврдила се као најбољи могући избор. Запослени у хотелу „Гранд“ су показали велику предусретљивост и према медицинарима, али и грађанима који долазе. Такође, гости хотела неометано бораве у њему и користе све услуге.

Кинеску Синофарм вакцину до сада је примило 8.666, а ревакцину 6.819 људи, руски Спутњик 1.830, а ревакцину 574, Фајзер 996, ревакцину 304, док је АстраЗенеку примио 571 суграђанин, а ревакцинација још није почела с обзиром на дужи период који треба да прође од примања прве дозе.