Данас почиње имунизација против сезонског грипа, која ће се ове сезоне спроводити радним данима у амбулантама Дома здравља Ваљево. У амбулантама Ново насеље и Пети пук је планирано давање вакцине грађанима који њима гравитирају, док је сви остали суграђани могу примити у амбуланти Дома пензионера.

У амбуланти Дома пензионера вакцинација против грипа ће се обављати од 7 до 20 часова, У Новом насељу по распореду рада ове амбуланте, док ће имунизација у амбуланти Пети пук кренути од понедељка 3. октобра, радним данима од 7 до 14 часова.

У наредних пар дана вакцине ће бити дистрибуиране сеоским амбулантама и Дивчибарама, а пацијентима ће бити доступне у данима када ове амбуланте раде.

За Дом здравља Ваљево у сезони 2022/23. опредељено је 5.300 доза, од чега су већина четворовалентне, које штите од два типа вируса А и два типа вируса Б сезонског грипа.

Вакцина против грипа препоручује се свим ризичним групама грађана, првенствено хроничним болесницима и старијима од 65 година, као и онима који су на радном месту у контакту са пуно људи. За стицање имунитета потребно је две до три недеље, а ствара се имунитет за наредних 6 до 12 месеци.

Вакцину против сезонског грипа не могу примити особе које имају респираторну инфекцију и температуру, док не оздраве, као и особе осетљиве на кокошја јаја, месо и перје.