Поводом завршеног пројекта „Унапређење пословне климе у Србији“, данас је у Ваљеву боравио Бени Андерсон, експерт у Одељењу за односе с јавношћу и маркетинг комуникацију на овом пројекту. Тим поводом, одржан је састанак у Градској управи Ваљева, на коме је било речи о значају самог пројекта, али и будућој сарадњи.

Ваљево је укључено у пројекат „Унапређење пословне климе у Србији, који спроводи Републички геодетски завод, а који је подржала Шведска агенција за међународни развој и сарадњу и Агенција за картографију, катастар и регистрацију земљишта у Шведској.
Поред Ваљева, у овој пројекат укључено је још 10 општина и градова ( Ариље, Бор, Врање, Књажевац, Ћуприја, Сомбор, Чачак, Пожаревац, Зрењанин и Пирот), а након што је успостављен Национални регистар инвестиционих локација, потенцијални инвеститори су у могућности да путем апликације остваре комуникацију са органима локалне самоуправе и уложе инвестицију на одређену локацију.

„Главни циљ овог пројекта је да се успостави дугорочна сарадња између Републичког геодетског завода и локалних самоуправа, као што је управо град Ваљево, а такође и дугорочна сарадња са другим приватним учесницима у пројекту. Надам се да ће овај пројекат успети да испромовише ваш град, да вам помогне да привучете инвеститоре и да самим инвеститорима пружите добре и тачне податке, како би они могли да донесу добру одлуку о улагању у Ваљеву. То је веома битно, да постоје транспарентни и ефикасни процеси за инвеститоре. Са једне стране, овај пројекат се тиче техничког развоја, прикупаљања добрих и тачних података, складиштења тих података, али са друге стране, можда и битније, јесте да у овом пројекту постоји сарадња, комуникација и посвећеност на овом пројекту. Ту наравно спадају сви учесници у пројекту, град Ваљево, Републички геодетски завод и Картографска агенција Краљевине Шведске“, нагласио је Андерсон.
Након завршеног пројекта „Унaпређење пословне климе у Србији“, Ваљево је у могућности да постане регионални центар за околне општине, одакле ће преносити знања и искуства и помоћи осталим локалним самоуправама да попишу и представе своје инвестиционе локације.
У име градоначелника Ваљева Лазара Гојковића, присутне је поздравио заменик председника Скупштине града Ваљева Виктор Мићић.

“ Веома смо почаствовани што сте наши гости, будући да је иницијатива коју сте покренули, односно пројекат „Унапређење пословне климе у Србији“, јако битан за развој Србије. Будућа сарадња ће резултирати довођењем нових инвеститора, а колико сам ја упознат, Ваљево је у фокусу и у наредном периоду ће бити централни град у нашем региону, који ће примером добре праксе помоћи осталим локалним самоуправама да ураде исту ствар, наравно уз велику помоћ Владе и амбасаде Краљевине Шведске, на шта сам вам ја лично веома захвалан. Сведоци смо да је пројекат завршен, да је Ваљево једна од 11 локалних самоуправа која је ушла у пројекат, што је резултирало да наша локална самоуправа буде видљива на порталу Геодетског завода“, рекао је заменик председника Скупштине града Ваљева Виктор Мићић.
Пројекат „Унапређење пословне климе у Србији“ је једна у низу активности развоја електронске управе Републике Србије, која доприноси развоју економије засноване на знању и иновацијама.
Оснивањем Националног регистра инвестиционих мапа, све локалне самоуправе које су укључене у овај пројекат, укључујући и град Ваљево, имају своје инвестиционе мапе на порталу: invest.geosrbija.rs .