Манифестација „Каменичко посело“, која се одржава 11. и 12. јула у Ваљевској Каменици, поводом празника Петровдана, почела је синоћ традиционалним „лилањем“, ватрометом и програмом који су припремили мештани овог ваљевско села. Најпре је одржана радионица израде најлепших лила, а културно-уметнички програм је пратио градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима и одборницима.

Он је најпре честитао празник Петровдан и сеоску славу, али и напоре мештана да сачувају традицију окупљања и дружења.

„Вечерас се у нашем крају пале лиле, али лилање у Каменици је постало заштитни знак овог лепог обичаја и за то сте се ви изборили, јер је то прилика коју користите да покажете ваша знања и умећа свих генерација. Желим вам пуно здравља, среће и сваког напретка и да се и идуће године дружимо у здрављу и весељу“, поручио је градоначелник синоћ у Ваљевској Каменици.

Данашњи програм „Каменичког посела“ почиње у 16 чсова ликовногм колонијом „Пејзажи Каменице“. Потом ће у 17 часова бити одржана литија и резан славски колач.

Организатор овогодишњег „Каменичког посела“ је Удружење песника Каменице „Рима“, ОШ „Милован Глишић“ Ваљевска Каменица и Месна заједница Каменица.