Канцеларија за младе је током целе године широм Србије реализовала кампању „Ниси сам“ о дигиталном насиљу, а због наступајуће летње паузе која ће трајати до септембра ове године, кампања „Ниси сам“ успешно је реализована данас у Ваљеву, на платоу испред Центра за културу Ваљево.

„Желели смо данас на неки начин да обележимо читаву годину која је остала иза нас. Обишли смо преко 30 школа у Србији и имали смо доста успеха у самој кампањи. Када кажем успеха, сама превенција и мотивација коју ми радимо кроз кампању достиже неки задовољавајући ниво, с обзиром на то да и само дигитално насиље није још увек правно регулисано, а да се шири и да је доста присутно, нарочито у ово модерно доба.

То што волонтери Канцеларије за младе раде, са чиме се боре заједно са нама и увек одлазе и радо учествују у кампањи је наша главна мотивација да наставимо даље, а са друге стране, приче које смо чули и са којима смо се сусретали, поруке које добијамо након одласка, мислим да је то наш највећи успех и показатељ да смо на правом путу“, поручила је Ивана Петарић из Канцеларије за младе Ваљево и покретач кампање „Ниси сам“.

Циљ кампање „Ниси сам“ јесте да се кроз разговор са младима скрене пажња на то колико је важно да на време препознају и пријаве насиље.

„Ми кроз кампању ширимо свест о томе како спречити вршњачко насиље и како се борити са њим, али и помажемо младима који су већ доживели насиље. Такође, подстичемо младе да није срамота испричати њихов случај и да жртве насиља не треба да се склањају од тога што су доживеле, већ треба да се боре против тога и треба да указују другим младим особама“, рекла је Николина Поповић, волонтер Канцеларије за младе Ваљево.

Вукашин Марковић и Милан Тошић

Према речима волонтера Канцеларије за младе Ваљево Вукашина Марковића и Милана Тошића, кампање се најчешће одржавају у основним и средњим школама, али и Канцеларијама за младе и другим установама широм Србије.
„Одзив деце је велики, увек се нешто открије и некоме се помогне. Обично нам се деца јављају након предавања, уколико је неко жртва насиља или зна некога ко јесте. То је углавном везано за породично, али и вршњачко и дигитално насиље. Мислим да је јако важно причати о овој теми, с обзиром на то да данас сва деца имају телефоне и да поред свих врста насиља, данас је веома заступљено и дигитално насиље“, нагласио је Милан Тошић, волонтер Канцеларије за младе.