Ваљево је први град у коме је одржан Колегијум Народне Скупштине Републике Србије ван Београда. Данас је одржана 19. седница којом је председавао председник Скупштине Ивица Дачић, а којој су присуствовали потпредседници, шефови посланичких група и секретар Скупштине Србије. С обзиром да је ова седница одржана у Ваљеву, састанку су присуствовали начелник Колубарског округа и представници општина Љиг, Осечина, Уб, Мионица и Лајковац, као и градоначелник Ваљева.

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић је након састанка рекао да је на иницијативу посланичких група договорено да у данима када нема заседања Скупштине, буду одржане седнице Колегијума, уз присуство представника локалне самоуправе.

„На предлог председника посланичке групе СНС Александра Мартиновића је договорено да се данашњи састанак одржи у Ваљеву. Данас смо се договорили да следећи састанак буде у Новом Пазару.

Разговарали смо саначелником Колубарског округа и председницима oпштина и градоначелником, који су нам изнели питања о којима би народни посланици и Скупштина моги да помогну. Нисмо разговарали о неким политичким темама, међупартијским односима и осталим питањима, већ искључиво о државним темама, темама које се тичу развоја Србије у целини, а наравно и Ваљева“, рекао је Ивица Дачић.

Начелник Колубарског округа Горан Миливојевић се захвалио председнику Скупштине и посланицима што су одабрали баш Ваљево за први град у коме ће ван Београда бити одржана седница Колегијума.

„На радном састанку смо рекли шта мислимо да може помоћи грађанима Колубарског округа у вези развоја и републичких пројеката. И замолили смо Скупштину да својим утицајем то пренесе Влади Србије и председнику Републике. Имали смо и предлог о промени закона који се тиче експлоатације рудних добара, а ради се о води.

Свака општина је исказала своје потребе, а највише у вези финансијске помоћи за реализацију већ готових пројеката које имају. Један од захтева је да се пут који нас спаја са будућношћу заврши у датуму кад је речено 2022. године. Сви председници су се сложили да без јаког и развијеног Ваљева нема Колубарског округа. А приори је завршетак реконструкције ваљевске Болнице, проблем који се не може решити на кратке стазе-аерозагађење. Ми смо носиоци два републичка пројекта, а то је брана Ровни Колубара и велики проблем имамо са комуналним отпадом. Надамо се да ће „Еко Тамнава“ на пролеће почети са својим радом. Сви предлози су нотирани и добили смо обећање да ће нам се у томе помоћи“, закључио је начелник Колубарског округа.