Кивот са моштима Светог Владике Николаја, из Владикиног почивалишта манастира Лелићa, кренуо је пут Ваљева данас у подневним часовима, где је у литији коју је градским улицама предводио Преосвећени Епископ ваљевски г. Исихије, пренет из Храма Покрова Пресвете Богородице у Храм Васкрсења Господњег, где је служен акатист Светом Владики Николају.

Припадници Војске Србије са свештенством и монаштвом Епархије ваљевске ће након служења акатиста данас учествовати и у испраћају кивота са моштима Светог Владике из Ваљева у Београд, где ће сутра бити пронет улицама главног града на челу Спасовданске литије.

У литији која се кретала градским улицама са моштима Светог Владике Николаја, учествовао је градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима, начелник Колубарског управног округа Милош Милутиновић, припадници Војске Србије, Полицијске управе, чланови фолклорних ансамбала, свештенство и монаштво Епархије ваљевске и бројни грађани. 

Беседа Преосвећног Епископа ваљевског г. Исихија:

“Светитељеве мошти у Београду ће боравити до недеље, 27. маја, ради утехе и духовног окрепљења верног народа у овим тешким данима. На сам дан славе града Београда, Вазнесење Господње, 25. маја, мошти ће бити изложене на поклоњење и целивање у Вазнесењској цркви, где ће Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовати светом Литургијом са почетком у 9 часова, а потом и освештати и преломити славски колач у присуству челника града. Кивот са моштима Светог владике Николаја Српског ће од 19 часова предводити Спасовданску литију, од Вазнесењског до Светосавског храма, пред којим ће Светејши Патријарх г. Порфирије служити молебан за нашу децу и наш народ, да нас Господ закрили десницом својом.

Мошти Светог Владике Николаја Жичког, Охридског и Лелићког боравиће у Саборном храму српског народа, Спомен-храму Светог Саве на Врачару закључно са вечерњим богослужењем у недељу, 27. маја 2023. године”, навела је Српска православна црква.