Традиционална манифестација посвећена купини по 14. пут одржава се у недељу, 31. јула на Ставама. У такмичарском делу  учествоваће 25 – 30 купињака, а на изложби купине и производа од купина представиће се велики број произвођача, најављено је на данас одржаној конференцији за новинаре тим поводом.

„Позивамо све мештане да узму учешће у изложбеном и такмичарском делу. Поред производа од купине, биће и народна радиност, где ће се такмичити излагачи у категоријама најлепши штанд, најлепши производ од купине и обезбеђене су пригодне награде. Да се захвалим граду Ваљеву што је и ове године препознао да је ова манифестација потреба не само Месној заједници Ставе, већ и другим месним заједницама. Овим путем позивам да нам што више излагача дође, а такође позивамо да узму учешће у спортском делу и сви који желе да се прикључе, на дан манифестације до 9.00 часова се могу пријавити“, поручила је Лепа Пиргић из Удружења „Загрљај“.

Изложба купина и  њихових производа почиње у 10 сати, свечано отварање манифестације заказано је за 12.00, након чега следи културно – уметнички програм, а проглашење победника и додела награда је у 14.00 сати. Забавни програм предвиђен је у 15.00 часова. Организатори су најавили и пратеће програме, а то су народно стваралаштво, Гастро фест, Сеоске спортске игре – финале, медицинско село и рели џипова.

„Ми смо традиционално на Ставама и имамо заиста сјајну сарадњу са свим организаторима. Инфраструктура је врло практична, све је на једном месту и претходних година се добро показало, тако да и ове године финале правимо на Ставама. Што се тиче самих игара, одржана су у претходном периоду четири турнира. Ми смо гледали управо да се вежемо за те манифестације по селима, јер некако на обострано задовољство и ми употпунимо садржај неким занимљивим играма. Такође, ту буде доста публике, тако да и ти такмичари који наступају имају велику подршку и онда то буде веома лепо. Исто очекујемо и у недељу на Ставама.

Финалисти који су победили на претходним турнирима је Ваљевска Лозница, Белошевац, Ставе и Поћута, они ће се борити за прво место. Победник иде на регионално финале, а наког тога, ако се добро покажу иду на државно и ако Бог да, можемо да узмемо терен који донира Спортски савез Србије. Такође, да се захвалим граду Ваљеву и Спортском савезу Ваљево, који подржавају Сеоске олимпијске игре и ову манифестацију. Треба да се трудимо да одржавамо те манифестације по селима и ми кроз тај спортски део дајемо свој допринос и тако ћемо наставити и у будућности“, рекао је Марко Јовановић испред Савета сталне манифестације Сеоске олимпијске игре.

Стручне екипе Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево заједно са представницима Месне заједнице већ обилазе пријављене купињаке за такмичење, од којих ће најбољи бити награђени.

„Ставе су углавном упориште купина у нашем крају. Можемо рећи да на нашем терену имамо негде око 1000 хектара под купињацима и та површина се последњих година нешто и повећала. Морам да напоменем да у последњих неколико година има један леп тренд, да поред тога што се људи баве узгојем купина које дају хладњачама, имамо све већи број произвођача који се баве прерадом купина, тако да је то један процес који би требао да настави да тече и на овој манифестацији ће управо бити изложени производи који се могу направити од купина“, нагласио је Светислав Марковић, директор Пољопривредне саветотавне стручне службе.

Председник Месне зајецнице Ставе позвао је све грађане Ваљева и околних села да дођу у што већем броју, подрже и учествују на манифестацији „Дани купине“ и уживају у изузетно квалитетном и богатом програму.

Манифестација „Дани купине“ одржава се у организацији Удружења „Загрљај“ и Месне заједнице Ставе, под покровитељством града Ваљева, а уз подршку Спортског савеза Ваљева, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево, Привредне коморе Ваљево, Туристичке организације Ваљево и великог броја донатора и спонзора.