Традиционална манифестација „Дани купине“ по 13. пут одржаће се 25. јула 2021. године на Ставама.  У такмичарском делу учествоваће  више од 20 произвођача купине, најављено је на данас одржаној конференцији за новинаре тим поводом.

Изложба купинa и њихових производа почиње у 10 сати, свечано отварање манифестације заказано је за 11.30, након чега следи културно – уметнички програм, а проглашење победника и додела награда је у 13.00 сати.

„Агента је сачињена тако да буде разноврстан програм који почиње изложбеним делом купине, а биће ту и народног стваралаштва, продаја изложбеног дела сланог и слатког, производа од купина, зимнице, старих заната. И ова манифестација је посвећа младима који су остали на селу и они који су намерили да се у будућности баве производњом купине и малине“, нагласила је Лепа Пиргић, председник Удружења „Загрљај“.

Биће одржани и пратећи програми, као што су медицинско село, народно стваралаштво, рели трке џипова, спортске активности и Гастро фест. Председник Месне заједнице Ставе Слободан Петровић је поручио да сви заинтересовани за Гастро фест се могу пријавити на дан одржавања манифестације, као и да су припремљене три награде по категоријама за спремање гулаша.

Стручне екипе Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево заједно са представницима Месне заједнице обишли су пријављене купињаке за такмичење, од којих ће најбољи бити награђени, најавио је директор Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево Светислав Марковић.

„Ово је веома битна манифестација не само за Ставе и околину, него за цео Колубрски округ. Ваљевски крај је препознатљив по узгоју малина и купина и ова воћна врста има своју будућност, а ово је леп начин да подржимо ову манифестацију. Ове године ће бити више од 20 излагача и имамо две категорије награда. Једна је за квалитет изложених плодова, а друга је за квалитет и начин рада на самим купињацима“, рекао је Светислав Марковић.

Марко Јовановић из Спортског савеза Ваљево, најавио је градско финале које ће се одржати на Ставама и изразио задовољство што ће учествовати у богатом програму предвиђеном за манифестацију „Дани купине“.

„Ми смо одрадили четири квалификациона турнира и градско финале је организовано сада на Ставама. Ту ће се појавити најбоље екипе са тих турнира, а победник ће се пласирати на регионално такмичење, које је половином августа планирано да се одржи на Дивчибарама. Ја бих се захвалио организаторима на свему што су нам обезбедили, за подршку и логистику. Такође, најављено је лепо време, терени су спремни, тако да ми очекујемо квалитетна спортска надметања што се тиче нашег дела, али и целокупну манифестацију са овим богатим садржајем“, нагласио је Марко Јовановић.

Манифестација „Дани купине“ одржава се у организацији Удружења „Загрљај“ и Месне заједнице Ставе, под покровитељством града Ваљева, а уз подршку Спортског савеза Ваљева, Пољопривредне саветодавне и стручне службе Ваљево, Привредне коморе Ваљево, Туристичке организације и великог броја донатора и спонзора.

Организатори су позвали грађане да дођу у што већем броју, подрже и учествују на манифестацији „Дани купине“ и уживају у изузетно квалитетном и богатом програму.