Meморијална трка „Генерал Ђукић“ одржана је данас у Ваљеву, после годину дана паузе. Овогодишњу спортску манифестацију која се обележава у част генерала Светомира Ђукића, оснивача Српског олимпијског клуба, отворио је прослављени кошаркашки тренер, а сада председник Олимпијског савеза Србије Божидар Маљковић.

Након интонирања химне Србије „Боже правде“ они су положили цвеће на споменик генералу Ђукићу, који се налази на путу Ваљево-Бајина Башта, на деоници на којој се и одржава ова трка.

„Пре три, четири године ме позвао син генерала Ђукића и потврдио ми је оно што сам већ знао. Генерал Ђукић је био генијалан човек, испред свог времена, напредан и послао је српском народу  поруку да бављење спортом побошљава здравствено стање народа. Али његова последња порука је најважнија, а то је да развијамо витештво у нашем спорту, кога на жалост и сами смо свесни тога, на неким теренима стадионима, нема! А генијална порука треба да нам буде задатак да у будућем времену реализујемо речи великог генерала Ђукића“, поручио је Божидар Маљековић и пожелео учесницима успешну трку.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је поздравио председника Олимпијског савеза Србије Божидара Маљковића и чланове породице генерала Ђукића. Градоначелник је рекао да је срећан што је упознао сина генерала Ђукићa, Душана.

„Из разговора са њим сам видео колико је њего отац имао љубави према отаџбини, али и према спорту. Поздрављам све учеснике Меморијалне трке „Генерал Светомир Ђукић“, организаторе овог спортског догађаја Спортски савез Ваљева и Атлетски клуб „ВАК 014″ и желим вам, упркос овој киши, успешну трку“, поручио је градоначелник.

 У данашњој трци су учествовале све категорије деце од предшколаца, до средњошколаца, као и припадници Војске Србије, полиције, као и сениори и ветерани.

Данашњој трци су присуствовали потомци генерала Ђукића, као и председник општине Косјерић Жарко Ђокић, на чијој територији, у месту Ражана је и рођен генерал Ђукић.

Генерал Светомир Ђукић је jедна од најзначајнијих личности српског спорта. Један је од утемељивача српског олимпизма, ентузијаста који је пуно љубави усадио у развој олимпијског покрета.  Као млад официр, 1906. године је на месту поред данашњег ресторана „Платани“, на путу Ваљево-Бајина Башта организовао прву званичну атлетску трку. Учесник је српских ослободилачких ратова и носилац највиших одликовања.

Србија има дугу традицију олимпизма. На првим модерним Олимпиjским играма у Атини 1896. године био је присутан краљ Александар Обреновић. Али оснивање Српског олимпијског клуба и такмичарко учествовање на играма, везано је пре свега за Светомира Ђукића. Он је 1912. године у Стокхолму био шеф српске делегације, која је први пут под заставом Србије наступила на олимпијским играма.

Поштовање од Међународног олимпијског комитета остало је до краја његовог живота, а он је остао веран идејама које је заступао и заклетви краљу и отаџбини.