Институт за упоредно право, Удружење за одштетно право и Правосудна академија из Београда, организују од 20. до 22. септембра у Ваљеву 26. мeђународну конференцију под називом „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“.

Међународну научну конференцију која се одржава у „Омни центру“, свечано је отворио заменик градоначелника града Ваљева Нeмања Петровић, пожелевши добродошлицу свим учесницима конференције.

„Велика ми је част и привилегија да вас поздравим све у име града Ваљева и у своје лично име и да вам пожелим добродошлицу и пријатан боравак у нашем граду. Желим да честитам и организаторима на добро организованом скупу, који је и ове године у нашем граду окупио стручњаке из области пре свега права и осигурања. Искрено верујем да ће се Ваљево и ове године показати као добар домаћин и да ћете у складу са тим из нашег града отићи са лепим успоменама и верујем вратити се поново као наши драги гости. Желим вам успешну конференцију и свечано отварам 26. међународну научну конференцију“, поручио је Петровић.

Учешће на најстаријој међународној научној конференцији која се на ову тему одржава узеће ове године више од 30 угледних научника и практичара из земље и иностранства. Епитет „међународна“ овој научној конференцији већ годинама дају многобројни учесници из иностранства. На примерима и искуствима својих земаља у областима накнаде штета и осигурања, учесницима ће бити указано на могућа решења и начине усаглашавања законодавних одредби и пракси.

„Велико нам је задовољство што је ово међународни научни скуп, тако да је велики број учесника из наше земље, али међу њима и велики број и из иностранства. Увек смо у Ваљеву изузетно лепо примљени и један део разлога је што је ваш град леп и за нас интересантан, а други део је изузетна сарадња са колегом и нашим уредником др Драганом Обрадовићем, захваљујући чијој агилности ми имамо прилику да сваке године као учесници сазнамо нешто лепо из прошлости Ваљева, али и преко тога из прошлости Србије. Овом приликом, захвалила бих се и свим културним посленицима у вашем граду у бројним установама, који су нам и протеклих година изашли у сусрет и организовали културне догађаје, из којих и ми сазнајемо нешто ново“, казала је Наташа Мрвић Петровић из Института за упоредно право.

Првог дана међународне научне конференције говорили су још и представници Института за упоредно право, Правосудне академије из Београда, Агенције за безбедност саобраћаја, као и директор пословног удружења друмског саобраћаја „Србијатранспорт“ Горан Алексић.

Међу предавачима на 26. међународној научној конференцији ове године нашли су се гости из Бања Луке, Будимпеште, Црне Горе, Новог Сада, Београда, Ниша, Крагујевца и Ваљева.