У Ваљеву се од 21. до 23. септембра одржава 25. Међународни научни скуп који организују Институт за упоредно право, Удружење за одштетно право и Правосудна академија из Београда, под називом „Проузроковање штете, накнада штете и осигурање“. На овом научном скупу учествује више од 30 угледних научника и практичара из земље и иностранства. Поред учесника из иностранства Аустрије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Италије, Мађарске и Пољске, учествују и представници домаћих институција и професионалци у области осигурања.


Проф. др Владимир Чоловић, директор Института за упоредно парво је рекао да ће на овогодишњем саветовању нарочита пажња бити посвећена безбедности саобраћаја.

„Посветиће се пажња и тротинетима, што је рак рана не само онога што доживљавамо сваки дан, већ и што имамо у законодавству. Биће речи и о питањима везаним за стечај осигуравајућих друштава, једно нерешено питање које се тиче и грађана, имајући у виду да су они најоштећенија страна у случају да једно осигуравајуће друштво оде у стечај. Проблематична су питања везана за осигуравање професионалне одговорности и друге врсте осигурања”, рекао је Чоловић и истакао да је потребно да се законодавство у овој области прилагоди, јер годинама није мењано.

Владимир Чоловић


Он је нагласио да код самих грађана треба да се створи свест о осигурању. што још увек није присутно.

“Највише осигурања се закључује у области ауто-одговорности. И то се не би дешавало да није обавезно осигурање”, каже Чоловић.
На питање како коментарише недавно поскупљење ауто-осигурања, па враћање цена од стране државе, Владимир Чоловић, директор Института за упоредно право каже да се сама премија обликује по техничкој премији:
“Мислим да држава не би требало да реагује. Једино уколико дође до великих осцилација, али је то ствар осигуравача. И сам сам раније радио у осигуравајућим друштвима и радио на формирању премије осигурања ауто-одговорности”.

Здравко Петровић


“Оно што је јако важно за судску праксу и за осигуравајућа друштва и грађане јесу накнаде штета због повреда врата. То је повреда која настаје код наглих кочења и удара, где глава прво иде напред, а онда нагло назад. Код одређивања накнаде штете за ове повреде, дошло је до читавог низа проблема, имајући у виду да поједини лекари сматрају да до одређених брзина ове повреде могу настати. То ће бити тема којој је посвећена посебна пажња”, најавио је проф. др Здравко Петровић, један од аутора саветовања и дугогодишњи представник Удружења за одштетно парво.

Лазар Гојковић, Владимир Чоловић и Драган Обрадовић


Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је поздрављајући учеснике рекао да је почаствован тиме што се од 25 до сада одржаних скупова, последњих пет одржава у Ваљеву.

“То је доказ да смо добри домаћини. О стручном значају оваквих скупова је сувишно и прчати, јер је од непроцењиве вредности када имате прилику да на једном месту чујете искуства више од 30 угледних научника и практичара из земље и иностранства. Област осигурања је препозната као веома значајна и сугуран сам да ћемо након овогодишњег скупа бити богатији за нова знања. Свим учесницима скупа желим успешан рад и пријатан боравак у нашем граду”, рекао је градоначелник Ваљева.

У организацији овог скупа, који се пету годину одржава у Ваљеву је и др Драган Обрадовић, судија Вишег суда у Ваљеву. И ове године је на скупу говорио проф. др Волфганг Рорбах, истакнути научник и стручњак у области економије, посебно осигурања лица и путних осигурања, потпредседник Аустријско-српског друштва и истакнути филолог и историчар, који је представио рад „Катастрофа Титаника- у огледалу историје осигурања“.

На скупу ће своје радове представити око 30 стручњака из земље и иностранства. Учесници скупа су смештени у хотелу „Омни“ и као и претходних година имаће прилику да упознају Ваљево и околину.