Општу болницу Здравственог центра Ваљево данас је први пут обишла проф. др Даница Грујичић, министарка здравља у Влади Републике Србије.

Заједно са сарадницима, након детаљног обиласка и упознавања са стањем у установи у коју је упућена од стране менаџмената, одржан је радни састанак са презентацијом „Урбанистичког пројекта и идејног решења  реконструкције и доградње Опште болнице у Ваљеву“, са коригованим изменама.  

Осим министарке Грујичић са сарадницима и менаџмента Здравственог центра, састанку и обиласку су присуствовали и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић са сарадницима.

“С обзиром на то да покривају велико подручје, након реконструкције болнице залагаћу се да овде буду два магнета и два скенера. Видећемо, што се тиче магнетних резонанци, оно што бисмо морали да урадимо пре него ли почне реконструкција, то је замена ове старе која датира из 2007. године, што значи да је 16 година у употреби. Имајући у виду пројекат који радимо са Светском банком, врло је вероватно да ћемо набавити 15 до 17 магнетних резонанци и да ће једна сигурно доћи у Ваљево. У реконструкцију се улази, а са Министарством за јавна улагања ћемо се договорити када ће кренути грађевински радови. Мислим да се сада чека урбанистички пројекат и договор је да опрему набавља Министарство здравља, а да грађевинске радове изводи Министарство за јавна улагања”, нагласила је проф. др Даница Грујичић, министарка здравља.

Државни секретар у Министарству здравља Александар Милошевић је навео да се тренутно ради урбанистички пројекат који се може назвати мини плански акт целе болнице, која се простире на површини близу 17 хектара.

“Урбанистички пројекат дефинише шта се када ради и у којим фазама. Постојећи број квадрата Опште болнице  Ваљево је око 50 хиљада. Новим урбанистичким пројектом у новој градњи требало би да се изађе до 60 хиљада квадрата. Морате да знате да немамо новца да све одједном урадимо, а немамо ни моћну логистику да се све одједном уради и изда налог да се крене у изградњу. Након усвајања урбанистичког пројекта и потврђивања у локалној самоуправи града Ваљева, Град Ваљево обезбеђује новац за израду пројекта за грађевинску дозволу и пројекта за извођење за прву фазу. Након добијања грађевинске дозволе, завршетка пројекта за извођење, Министарство за јавна улагања иде у тендер за извођење. Ако све буде по планираном, у току следеће године креће изградња прве фазе у оквиру овог комплекса”, казао је Милошевић. 

Министарка проф. др Грујичић је нагласила да је цела болница рађена седамдесетих и осамдесетих година и наравно да захтева апсолутну реконструкцију.

“Оно што ће за прво време бити урађено је реконструкција објекта „руске болнице“,  у којој ће бити интернистичке гране, кардиологија. Морам да похвалим заиста ову екипу интервентних кардиолога. Они заиста раде фантастично! Знам да чак из Косовске Митровице долазе овде на интервенције, покривате Лозницу, Шабац, један велики регион и ја им честитам. Оно што ћу прво да обећам, а то је за њих, јесте да добију ново ангиосалу, јер заиста им треба и раде перфектно. Имате чиме да се поносите овде у болници, али наравно да је потребно радити реконструкције. Не може све одједном, а почећемо корак по корак, и идемо на оно што је најнеопходније, односно најбројније, а то су кардиоваскуларне болести”, нагласила је проф. др Даница Грујичић, додајући да оно што је такође важно јесте да Онкологија мора добити нови простор, као и урадити прерасподела просторног капацитета за хоспитализацију одређених пацијената.

Проф. др Даница Грујичић је додала да ова установа има јако добре лекаре и наравно сестре, а да поједина одељења имају доста добре опреме.

“Жао ми је што је маса тога морала да буде набављана из донација. Добро је да опрема постоји и њом се активно користе и колеге и колегинице и оно што је најважније, апарати не стоје, заиста су у сваком смислу у употреби. Са друге стране, добро је организован рад радиолошке службе и ја знам јер мени говоре људи из Лознице, Шапца, који долазе овде на магнетне резонанце, да заиста ту нема неке велике листе чекања, заказује се онда када треба пред конзилијуме и приоритетни су онколошки пацијенти”, поручила је Грујичић.

Грујичић је такође навела да је у разговору са хирурзима упућена у озбиљност њиховог рада.

“Хирурзи имају доста велики број озбиљних операција које захтевају продужену негу, посебно за старије суграђане. Дешава се по неки пут и код нас у Београду и свуда по Србији да се људи прерано пуштају из болница. Негде то прође без последица, негде они морају да се врате и то су тих три, пет до седам дана болничке неге која је неопходна и у коју се заиста разумеју само здравствени радници. Радиологију исто похваљујем, кардиологију такође. Вама практично недостаје само неурохирургија, све остало, све службе имате. Обишла сам све, ортопедија је пуна, хирургија је пуна, урологија је пуна, то је доказ да људи верују својим лекарима и да немају потребу да долазе у терцијарне здравстевене установе”,  рекла је проф. др Грујичић, поновивши да је садашње опредељење Министарства здравља да се иде ка примару, јер што будемо раније откривали туморе, што будемо раније реаговали, то ће свим колегама бити једноставније да раде, а оно што је министарка посебно истакла као важно за старије суграђане, то је да се што више раде лапароскопске интервенције, односно минимално инвазивне операције, што ће захтевати и много мањи боравак у болници.