Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић данас је обишла радове на 50 мегаватном (мв) котлу у ваљевској „Топлани“, којим ће се овај котао пребацити на гас. Министарство заштите животне средине је доделило Ваљеву 80 милиона динара за замену дотрајалих котларница, а укупна вредност инвестиције је 103,6 милиона динара.  Еколошки прихватљив компримовани гас ће бити главно гориво, што ће повећати енергетску ефикасност, појефтинити производњу и смањити загађење животне средине.

Министарка Ирена Вујовић је дошла у Ваљево да се увери да радови на котлу иду планираном динамиком и да ће се до краја године реализовати све оно што је најављено. Ова замена енергента на котлу градске котларнице је један од највећих пројеката Министарства у Ваљеву.

Министарку Ирену Вујовић и градоначелника Лазара Гојковића у градској „Топлани“ је дочекао в. д. директора Јанко Гагић који је потврдио да је пројекат замене енергента на већем котлу веома битан за Ваљево, јер ће се мазут потпуно избацити из употребе чак и на ниским температурама од -10 или -20 степени Целзијуса.

„Уједно се припремамо да оног момента када гас дође у Ваљево, са једном мерно-регулационом станицом потпуно елиминишемо и компримовани гас и тада ћемо бити много ефикаснији. Изградњом вреловода угасићемо котларнице Завода за јавно здравље, Националне службе за запошљавање и Историјског архива и из својих средстава радимо решење грејања у Касарни „Војвода Живојин Мишић“, обавестио је директор „Топлане“ Јанко Гагић.

„Градоначелник и читав његов тим су агилни и желе да промене еколошку слику града Ваљева и да подигну стандард живота својих грађана. Ја то поштујем и зато сам често у Ваљеву. Уверила сам се да радови иду добро“, истакла је министарка Вујовић и нагласила да су издвојена велика средства, баш за замену великог котла.

„До краја године ће све бити завршено и следеће грејне сезоне ће се грађани грејати на компримовани гас. Захваљујући промени енергента, мењају се и котларнице по граду које ће се прикључити на централни систем грејања. Ово је почетак замене енергената у ложиштима где је то потребно и решићемо у великој мери проблем аерозагађења. Емисија ПМ честица из градске Топлане ће бити 0, дакле биће потпуно елиминисана“, саопштила је министарка.

Она је упозната са тим да у Ваљеву постоје велики проблеми аерозагађења због индивидуалних ложишта и због „Крушика“, који је преопознат као један од већих загађивача.

„Састанци су интензивно у току и постоје нека решења која су на столу и видећемо са ресорним министарством да се проблем котларнице у „Крушику“ решава већ следеће године“, рекла је министарка.

Она је истакла да су за смањење аерозагађења значајни и остали пројекти који се односе на пошумљавање и озелењавање, које ради јединица локалне самоуправе сама из својих средстава, али и Министарство је ове године значајно помогло.

„Изградњим еко-паркова на просторима ерозивних земљишта, који су били девастирани, направиће се  мини зелене оазе. Важно је и чишћење депонија, јер чврсти отпад утиче на штетност ваздуха, воде и земље. Са 43 локалне самоуправе смо потписали уговоре о чишћењу дивљих депонија и у септембру ће бити око 500 локација очишћено. Моја препорука је да мора да се појача контрола, како би те локације остале трајно чисте“, рекла је министарка Ирена Вујовић.

Завршетак изградње Регионалне депоније у Каленићу такође је један од капиталних пројеката не само за Ваљево, већ и за 11 општина, са могућношћу прикључења још четири општине.

„Овај пројекат се ради у сарадњи са Европском банком за обнову и развој. Имамо обезбеђена средства и потребно је до краја године ратификовати све те споразуме у Скупштини и након тога кренути у реализацију. Очекујемо да ће у првом кварталу следеће године већ почети радови изградње на регионалном центру и депонији.  Проблем одлагања чврстог отпада је један од највећих проблема у Србији и имамо пројекте за осам регионалних центара. У првој фази су четири, међу којима је и регион Ваљева, с обзиром на обим те депоније и број грађана који ће гравитирати ка њој, а то је 500.000 грађана“, истакла је министарка Вујовић у Ваљеву.

С обзиром да ЈКП „Топлана-Ваљево“ има мањи котао који користи гас (30мв) и који није довољан за грејање на ниским температурама, инвестицијом у чију добру реализацију се данас уверила министарка, омогућава се да већи котао (50мв) који сада користи мазут као једини енергент, може да користи и компримовани гас.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић се захвалио Министарству и министарки Ирени Вујовић на подршци због значаја овог пројекта, али и бројних других, јер је само у 2021. години издвојено око милион евра за Ваљево из овог Министарства.

„У Ваљеву смо наследили вишедеценијски проблем аерозагађења,  али уз помоћ и подршку Министарства полако почињемо да реализујемо пројекте који су заиста важни.

Данас смо овде у ваљевској Топлани, где се ради замена енергента на котлу од 50 мв и преласка са мазута на компримовани гас. Упоредо са тим гради се и примарни вреловод у Железничкој улици, што отвара могућност да котларнице на фосилна горива Завода за јавно здравље, Националне службе за запошљавање и Историјског архива прикључимо на даљински систем грејања. У другој фази смо планирали да Касарну „Војвода Живојин Мишић“ прикључимо на даљинско грејање“, обавестио је градоначелник Ваљева министарку о томе шта се тренутно ради у Ваљеву.

Градоначелник Лазар Гојковић је подсетио да ће пет милиона динара бити уложено у озелењавање Града, од чега је Ваљево од Министарства добило четири милиона динара.

„Планирано је да у градским парковима и дуж реке Колубаре буде засађено око 600 садница дрвећа. Оно што је важно и што волим да нагласим је још један пројекат који је нама јако битан, а то су еко-паркићи. Од Министарства смо добили око 10 милиона динара, а Град ће учествовати са пет милиона динара и тако ћемо запуштене локације претворити у модерна и безбедна игралишта за децу. И пројекат, за који смо уговор потписали пре неки дан, је вредан 1,2 милиона динара за чишћење седам дивљих депонија на Дивчибарама и у ваљевским селима“, закључио градоначелник и изразио наду да ће овако добра сарадња бити настављена и у будућности, јер тек долазе велики пројекти за Ваљево, међу којима је завршетак и стављање у функцију Регионалне депоније „Каленић“.