Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић је приликом данашње посете Ваљеву најавио, поред наставка капиталних инвестиција изградње брзе саобраћајнице и бај-пас саобраћајнице у Индустријској зони и почетак изградње Јужне обилазнице око Ваљева, за коју је завршен процес избора стратешког партнера.

Ова саобраћајница ће бити дугачка 5 км и првих 2,2 км је планирано да буду завршени до октобра, а остатак да буде завршен до лета следеће године, најавио је министар Момировић.

„Видим овај прелепи град и размишљамо о пројектима које ми као Влада спроводимо, како бисмо повезали овај град са целом Европом. Циљ је један, да Ваљево буде центар овог дела Западне Србије, на који ће да се наслањају све локалне самоуправе које ће да гравитирају ка Ваљеву. Ми у брзу саобраћајницу улажемо мало мање од 160 милиона евра, она нам је већ довела два нова инвеститора. Практично, један пројекат је погурао други пројекат. То ће омогућити Ваљеву да добије ту економску снагу, да запосли око хиљаду људи, да плате значајно порасту, да нови људи дођу у овај град, да он стварно буде велики центар“, истакао је министар Момировић.

Он је нагласио да је поносан на све оно што спроводи Влада Србије, повезујући целу Србију, градећи ауто-путеве.

„Ми пројектујемо и градимо више од 1200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница. До пре десет година ни један километар се није градио. То су тако велики помаци у инфраструктури ове земље, да је њих заиста тешко описати. Наравно да овако велике пројекте прате одређени проблеми и ми се трудимо да их решимо и мислим да их решавамо доста добро. тако ћемо и наставити и уверен сам да у наредних годину дана Ваљево неће моћи да се препозна када се заврши брза саобраћајница, обилазница око Ваљева, када дође нових хиљаду радних места који ће имати надпросечне плате. Мислим да ће то бити највећи бенефит не само за људе који су нашли посао у тим фабрикама, већ за све оне људе који раде у малим компанијама од 5, 20, 50 запослених, да ће то потпуно променити економску перспективу овог града. Зато смо толико посвећени свим овим пројектима“, нагласио је министар Момировић.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је рекао да бројни капитални пројекти који се у овом тренутку реализују, заиста мењају и изглед и положај Ваљева и овог дела Србије.

„Изградња брзе саобраћајнице је најзначајнији пројекат и поносан сам на чињеницу да сам део тима који води председник Александар Вучић и који се бави реализацијом овог пројекта. Видели сте колики је бенефит тог пројекта и колико ће нам значити повезивање са ауто-путем „Милош Велики“. Изградња бај-пас саобраћајнице од брзе саобраћајнице Иверак-Лајковац, до Привредне зоне, а затим до Јужне обилазнице је још један важан пројекат о коме смо данас разговарали и чији почетак очекујемо у најскорије време“, саопштио је Гојковић.

Министар Момировић је рекао да је „Чиста Србија“ највећи пројекат еколошких инвестиција у историји Србије.

„За мене лично је то најважнији пројекат који спроводимо. Џабе нам ауто-путеви, брзе пруге, плате од хиљаду евра, ако ми не очистимо наше реке и не оставимо их такве за нашу децу. Председник Републике је то препознао и дао јасан сигнал да ми морамо да укључимо ове пројекте у комплетне пројекте које спроводи Влада Републике Србије. Наш циљ је да инвестирамо четири милијарде евра у наредним годинама, да изградимо 7000 километара канализационе инфраструктуре, више од 250 постројења за пречишћавање отпадних вода и од тог пројекта ми нећемо одустати“, информисао је јавност о пројекту „Чиста Србија“ министар Момировић.

Он је рекао да је Ваљево подељено у неколико целина и да очекује да ће радови кренути од марта до јуна, најпре на изградњи канализационе инфраструктуре, а онда и на изградњи постројења за пречишћавање отпадних вода.

„Еколошки проблеми постоје свуда по Србији. Ми пре свега као Влада морамо да решавамо проблеме у Ваљеву, Мионици, Љигу, Тутину и свуда по Србији. Ми ћемо проблеме на великим рекама, попут Дунава решити са европским партнерима. Али ако ми не очистимо Колубару, Пек, Ибар, Тису, то неће нико урадити, а то је оно што ће уништити нашу децу. Ваљево је ушло у приоритет, крећемо да градимо и уверен сам да ће за годину и по дана бити завршена канализациона инфраструктура, а за три године и изграђена постројења за пречишћавање отпадних вода. То ће дугорочно донети највеће бенефите за грађане Ваљева, за наша поколења“, нагласио је министар Момировић.

„Изградња канализационе мреже и постројења за пречишћавање отпадних вода допринеће да не само град, већ и села, живе у чистој Србији и да решимо вишедеценијске проблеме у наредном периоду. Оно што је свима опште познато је да у Ваљево долазе два велика инвеститора и ми сада уз подршку Влде Србије опремамо и уређујемо нашу Индустријску зону. Радујем се што ћемо се ускоро поново видети када будемо почели да завршавамо један по један пројекат“, закључио је градоначелник Ваљева.

Министар Томислав Момировић је пре састанка са руководством Града, присуствовао научно-стручном скупу „Петница 2022“, који је одржан у Истраживачкој станици у Петници. Овај скуп је посвећен еколошким пројектима Владе Републике Србије са посебним акцентом на пројекат „Чиста Србија“. Скупу су поред министра Момировића и стручњака из министарства и надлежних институција и предузећа, присуствовали и градоначелници и председници општина које су укључене у овај пројекат.