Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић обишао је данас градилиште брзе саобраћајнице Ваљево-Лајковац и уверио се да радови, упркос хладном времену, теку планираном динамиком.

„Ово је јако важан пројекат и за Ваљево и Лајковац, који доводи стране инвеститоре у Ваљево. Ми планирамо у току ове године да отворимо хиљаду радних места. Од тога само једна фабрика „Хансгрохе“ која је светска фабрика у својој бранши, отвориће око 500 места до краја године. Свега тога не би било да не постоји перспектива изградње овог пута. Овај пут ће имати 18 километара, а вредан је 158 милиона евра. Морам да се захвалим нашим партнерима, кинеској комапнији „Шандонг“ која је практично предфинансирала радове у претходих годину и по дана. То је јако велика помоћ и подршка. Овај пројекат је нешто што ће дати Ваљеву примат у овом делу Западне Србије. Он ће дати Лајковцу један нови квалитет, у смислу саобраћајног чворишта овог дела ауто-пута „Милош Велики“. 

Ваљево заиста не би имало никакву перспективу да нисмо ушли у овај пројекат. Желимо да повежемо и ову саобраћајницу са Индустријском зоном и да Ваљево за неколико година буде мотор развоја Србије. То је оно чему стремимо, плате од хиљаду евра, пензије веће од 400 евра, нова перспектива наше државе. И нећемо се зауставити док то све не постигнемо и не завршимо ову саобраћајницу и ауто-путеве у нашој држави. Подсетићу вас да ми тренутно пројектујемо и градимо више од 1200 километара ауто-путева и брзих саобраћајница“, рекао је министар Момировић.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је рекао да је изградња брзе саобраћајнице стратешки најзначајнији пројекат за Ваљево.

„Ваљево се брже и безбедније повезује са ауто-путем „Милош Велики“ и отвара ка остатку Србије. Највећа вредност овог пројекта је то што је Ваљево постало интересантно новим инвеститорима, а доказ су два потписана уговора са немачким инвеститорима. Кренућемо у изградњу прве фазе бајпаса саобраћајнице која ће везати брзу саобаћајницу Иверак- Лајковац са Привредном зоном, а након тога, у плану је да се она повеже са јужном обилазницом. Прва фаза је дужине 2,2 километра и тренутно смо у фази избора стратешког партнера. То је још један бенефит за нове инвеститоре, али и за домаће привреднике који већ послују у оквиру Индустријске зоне „Стефил““, закључио је радоначелник Ваљева.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић је рекао да се изградњом ове саобраћајнице решава вишедеценијски сан да центар Колубарског округа, град Ваљево повежемо са остатком Србије, а значајна је и за све остале општине у Округу.

„И Лајковац и Ваљево ће бити боље повезани и брже ће се стизати. То доноси нови развој читавог Колубарског округа“, истакао је председник општине Лајковац.