Кризни штаб за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19 предложио је данас нове мере за сузбијање епидемије, које ће важити од сутра, 17. марта, до недеље, 21. марта.

Од вечерас у 20 часова, односно 21 час, биће затворени сви угоститељски објекти (кафићи, ресторани, барови), тржни центри, све продавнице (осим продавница прехрамбене делатности), биоскопи, музеји, галерије, козметички и фризерски салони, салони лепоте, кладионице, коцкарнице, дечје играонице, теретане, вежбаонице, фитнес центри, базени, балони за спорт.

Такорећи, током наредних дана на снази ће бити епидемиолошке мере као и претходног викенда.

Како је викенд уобичајено нерадан, битно је нагласити да се мере затварања не односе на предузећа, фабрике и њихове интерне организације рада и пословне активности. Такође, у уобичајеном радном времену биће отворени сви шалтери државне управе, поште, банке, осигуравајућа друштва, мењачнице.

Идентично као и за викенд, објекти на које се ово ограничење рада у наредним данима не односи и којима је дозвољено да раде и током викенда:

  • Апотеке, ординације, лабораторије, стоматолошке и ветеринарске ординације, ветеринарске апотеке;
  • Трговински објекти у којима се врши продаја прехрамбених производа, пијаце, зелене пијаце, продавнице сточне хране, пет шопови;
  • Самостални малопродајни објекти у којима се куповина обавља без уласка у објекат – киосци и трафике;
  • Објекти и радње у којима се пружају услуге које не захтевају дуготрајно присуство корисника и у којима је контакт ограниченог трајања, попут обућара, стаклорезаца, кројачких радњи, столарских радњи, вулканизери, технички прегледи, ауто-перионице, хемијска чишћења;
  • Бензинске пумпе у обављању делатности продаје горива;
  • Ресторани и барови у оквиру хотелских и других категоризованих смештаја искључиво за госте који имају пријављен боравак у том хотелу;
  • Спортски објекти за припрему и одржавање регистрованих такмичења у оквиру надлежних националних спортских савеза.

Битне напомене су да шалтер продаје хране у ресторанима, као ни шалтер продаја кафе и пића у локалима на шеталиштима није дозвољена.

Надлежни органи, инспекцијске службе и комунална полиција вршиће строгу контролу поштовања епидемиолошких мера у наредним данима и Влада и овим путем још једном позива на поштовање свих епидемиолошких мера и апелује на личну одговорност свих грађана.

Све мере уводе се ради заштите здравља становништва и свођења социјалних контаката на минимум, али до коначне победе над пандемијом потребан је допринос свих појединаца у друштву.

Вакцинација против заразне болести COVID-19 одвијаће се без прекида по унапред утврђеном плану и у наредним данима, тако да нове мере ни на који начин не угрожавају процес имунизације.

Градска управа Ваљева ће радити уобичајено. Такође ће радити и пијаце.

Наредба о радном времену за време неповољне епидемиолошке ситуације током трајања заразне болести КОВИД – 19:

https://www.valjevo.rs/valjevo_wp/wp-content/uploads/2021/03/Naredba_16.03.2021..pdf