Свечаност доделе признања најуспешнијим спортистима Ваљева у 2022. години, организована је синоћ у сали Ваљевске гимназије, у организацији Спортског савеза Ваљево.

За најуспешнији спортски колектив проглашен је ватерполо клуб „Валис“, док је за најуспешнијег спортисту Ваљева за 2022. годину проглашен капитен „Валиса“ и репрезентативац Србије Александар Ковачевић.

Најуспешнија спортисткиња је Маша Цветковић, чланица пливачког клуба „Валис“, сениорски првак Србије на 1.500 метара краул, вицешампион Србије на 5000 метара, такође краул стилом, и јуниорски првак државе на 200 метара делфин стилом.

Богдан Ангеловски, члан бициклистичког клуба „Спутњик“ је проглашен за најбољег младог спортисту Ваљева. Он је у протеклој години остварио један од највећих успеха у историји ваљевског бициклизма,јер је објединио титуле кадетског првака Србије у друмском и планинском бициклизму. У истој категорији био је најуспешнији и на МТБ и друмском првенству Србије.

У категорији младих спортисткиња за најбољу је проглашена Ана Живановић, чланица карате клуба 014. У протеклој години освојила је преко 50 златних медаља на турнирима широм Србије.

Фото: Слободан Глигорић

Награда за најбољег спортског стручњака припала је Милошу Саковићу, тренеру ватерполо клуба „Валис“. Освојио је више десетина медаља, а био кадетски и јуниорски репрезентативац Југославије. Иако млад, иза њега је већ богата тренерска каријера, поред млађих селекција клубова из престонице радио је у иностранству и то у Саудијској Арабији и Индонезији. Под његовом палицом „Валис“ се први пут у историји пласирао и у Еврокуп.

Лауреати у категорији спортских радника за протеклу годину су др Небојша Стојаковић, председник ватерполо клуба „Валис“ и директор Установе за физичку културу „Валис“ Жељко Остојић.
Небојша Стојаковић се већ деценију и по налази на челу ватерполо клуба, који из године у годину бележи све веће успехе. Уз већ помињану сениорску екипу, младе екипе Валиса се убрајају међу најбоље у Србији. Жељко Остојић већ три године руководи Установом за физичку културу „Валис“, али је за кратко време својим ангажманом успео да обезбеди инвестиције у инфраструктуру спортских објеката- СПЦ Петница, Дом спорта „Генерал Светомир Ђукић“ и халу спортова „Студент“.

Специјална признања додељена су постхумно Јовану Богдановићу, бившем каратисти и тренеру и Љубомиру Богдановићу- Ћубу, рукометашу и рукометном тренеру.

И ове године додељене су похвалнице младим спортистима. Награђени су: Николија Кулинчевић и Мила Старчевић из бициклистичког клуба „Спутњик“, Емилија Параментић из бициклистичког клуба „Боба“, Андријана Рашевић из женског рукометног клуба „Металац“, Неда Ненадовић из одбојкашког клуба „Србијанка“ и Алексеј Павловић из ваљевског шах клуба „Свети Николај Српски“.