У селу Доње Лесковице обележена је годишњица од погибије војника Стојадина Мирковића, који је као деветнаестогодишњак страдао у Хрватској, у касарни у Беденику поред Бјеловара.

Породица Стојадина Мирковића и мајка Анка, са директорком школе „Милош Марковић” у Доњим Лесковицама и ове године је организовала помен у славу храброг војника из овог краја, који је прозван „Синђелићем подно Повлена”.

Најпре је на гробљу у Лесковицама одржан помен, а потом су испред бисте у школском дворишту цвеће положили представници Војске Србије, у име града Ваљева цвеће је положио члан Градског већа Владимир Мишковић, представници удружења ратних добровољаца и поштоваоци лика и дела Стојадина Мирковића, након чега су ученици ОШ „Милош Марковић“ припремили пригодан програм.

Деветнаестогодишњи Стојадин Мирковић је, уз мајора Милана Тепића, херојски изгубио живот на бјеловарском ратишту 1991. године. Стојадин Цоле Мирковић је погинуо у оклопном транспортеру, који је одбио да напусти, након што му је мајор Милан Тепић издао команду да то учини. Војник Мирковић је из транспортера пуцао на нападаче на касарну ЈНА у Бјеловару, чије је главно складиште мајор Тепић дигао у ваздух са 170 тона експлозивних средстава.

Војника Стојадина Мирковића, који је погинуо заједно са мајором Тепићем, 31. децембра 1999. године председник СРЈ одликовао је постхумно Орденом за заслуге у области одбране и безбедности првог степена.

У селу Доње Лесковице 2013. године откривена му је спомен-биста, а у мају ове године и спомен-бистa у парку Виде Јоцић на Јадру, чиме је испуњено још једно обећање града Ваљева, да се и на овај начин ода почаст херојству младића из села Горње Лесковице, који је жртвовао свој живот.