Доделом награда града Ваљева, данас је на Свечаној академији, која је одржана у Центру за културу, обележен Празник града – 20. март. Свечана академија је отпочела химном „Боже правде“, у извођењу Мешовитог хора Ваљевске цркве „Хаџи Рувим“.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је потом поздравио добитнике награда и многобројне госте, међу којима су и председници бројних општина и градова из Србије, као и високе званице из Града.

Градоначелник града Ваљева Лазар Гојковић

„Ваше преосвештенство, часни оци, представници Владе Србије, војске, полиције, локалних самоуправа, даме и господо, драги гости и пријатељи. Част ми је да вас и ове године поздравим и угостим, да свим Ваљевцима, као и онима који се тако осећају, честитам Дан града – 20. март!
Овај датум симболизује почетак развоја модерног Ваљева и потпуно је лишен идеолошких и политичких предзнака. Још од 1804. године, када су устаничке јединице Ваљевске нахије ушле у Ваљево, које су Турци после вишедневне опсаде напустили ноћ раније, ова победа мудрости, снаге, јединства и упорности наших предака нас обавезује и показује којим путем треба ићи.
А треба ићи путем развоја, знања, у складу са традицијом, културом, природом, путем који су нам утрли сви они који су живели на овим просторима пре нас! Поносан сам што данас живимо у Србији, коју предводи председник Републике Александар Вучић и који са својим тимом ради на томе да се наша земља сврста у ред развијених економских земаља света!
И ми у Ваљеву можемо бити поносни на оно што смо заједно са Владом Србије и грађанима Ваљева до сада урадили. На прагу смо завршетка инвестиција и пројеката о којима причамо, маштамо и припремамо годинама, а неке чекамо и деценијама. Споменућу само неке:
Ове године се отварају три фабрике у нашем граду- Хансгрое, Бизерба, Хајсенс Горење. Брза саобраћајница до ауто-пута Милош Велики већ добија своје обрисе! Гасовод стиже у Ваљево! Геронтолошки центар у коме ће достојанствено и лепо проводити време наши најстарији грађани само што није почео са радом. Три вртића ће већ од наредне школске године отворити своја врата и примити сву децу Ваљева. Значајна подршка мајкама за троје и више деце, улагања у дечју и социјалну заштиту, школство, спорт, културу. Инфраструктурно уређење града, рехабилитација градских улица, паркова, спортских објеката, дечјих игралишта…само су део наших резултата на које смо поносни!

Очекивања свих нас су велика, јер сви волимо овај Град и желимо да га видимо у најбољем могућем светлу! Због свега тога сам још поноснији на чињеницу да ћемо у време ове градске власти моћи да остваримо наше амбиције и покажемо лепшу страну Ваљева и Ваљеваца!

У дану када обележавамо Дан града Ваљева, желим да честитам најбољима од нас, људима који су прошле године остварили значајне резултате и заслужили награду града Ваљева која ће им бити данас уручена. Са посебним поштовањем и захвалношћу за све што су у свом животу урадили, честитам и двојици Ваљеваца који су обележили, сваки у својој области, културу наше земље! Достигнућа свих оних којима ћемо данас честитати и уручити награде, обавезују нас да и овој години будемо још бољи!
Све ово што радимо, радимо за нашу децу и за наш Град! И зато ћу своје данашње обраћање завршити вечним стиховима професорке Љубице Ножице посвећеним нашем граду, у “Песми Ваљеву”, коју је отпевао Мики Јевремовић на музику др Воје Милутиновића:

Кад прођу буре и стигну лета
Кад на Пећини багрем процвета
Улицом слободном живот потече
Роде се тада, у миру стасају руке младе
За тебе граде!
Ваљево вољени граде“, поручио је градоначелник Гојковић у свом обраћању.

Мешовити хор Ваљевске цркве „Хаџи Рувим“

Мешовити хор Ваљевске цркве „Хаџи Рувим“, под диригентском палицом професорке Милице Баба – Милкић, извео је „Тебе појем“, Стевана Мокрањца.

Затим је наступила музичка група „Полиптих“. Поред оснивача „Полиптиха“ професора Марка Томића, тенора и Луке Јездића, гитаристе, нумеру „Завет“ су извели и Ленка Вуковић – виола и Марија Обрадовић – флаута, као и чланови Омладинског хора Центра за неговање традиционалне кулутре „Абрашевћ“, под руководством диригента Николине Нинић.

Катарина Вићентијевић, глумица

Затим је глумица Катарина Вићентијевић казивала одломак из своје монодраме Зорка“, која говори о жени, њеним безвременим тугама, љубавима, опростима и молитвама у невремену устанка и смрти.

За сам крај Свечане академије, наши млади суграђани Мила Павловић и Дарко Јовановић, извели су песму „Певаћемо што нам срце зна“, Амре Медуњанин.

Присутне је поздравио и добитник Награде града Ваљева Милош Јевтић, новинар и публициста.

Милош Јевтић

„Радујем се што сам са Ваљевцима. Радујем се што је Ваљево данас приредило изузетан програм. Овакав програм какав је данас био, дуго нисам видео и честитам руководству Ваљева. Добитници награда су ме овластили да кажем неколико речи. Ми смо изненађени пријатно што је Ваљево препознало активности свих нас, без обзира на струку и управо због тога захваљујемо Ваљеву и градоначелнику Гојковићу. Драго ми је што је Ваљево осетило да награди нас, што нас обавезује да још више, посебно ове младе, да уложе нову снагу, да Ваљево буде лепше, више наше и да Ваљево буде Ваљево“, казао је између осталог Милош Јевтић.

Најсвечанији део данашње Академије је додела призања добитиницима Награде града Ваљева за 2022. годину.

У области привреде: ПРИВРЕДНОМ ДРУШТВУ ЗА ТРГОВИНУ, ПРОИЗВОДЊУ И УСЛУГЕ „ЖИЛЕКС-ТРГОВИНА“ Д.О.О. СТАВЕ.

Живан Марковић, власник „Жилекс“ трговине


У области пољопривреде додељују се две награде: ДР РАДОСАВУ ВУЈИЋУ И АЛЕКСАНДРУ ЛАЗАРЕВИЋУ.


У области образовања и васпитања: ТАТЈАНИ РЕЉИЋ, професору разредне наставе.

Татјана Рељић


У области стваралаштва и постигнућа ученика и студената: МИЛИВОЈУ ЈОВАНОВИЋУ, ученику Музичке школе „Живорад Грбић“.

Миливој Јовановић


У области науке, иновације и проналазаштва: ДР АЛЕКСАНДРИ КРСТИЋ, ванредном професору Електротехничког факултета у Београду.

Александра Крстић


У области медицине и бриге о здрављу: ДР БРАНИСЛАВУ ЈОВАНОВИЋУ, специјалисти опште медицине.

Др Бранислав Јовановић

У области социјалне заштите и хуманитарног рада: УДРУЖЕЊУ ФУДБАЛСКИХ СУДИЈА ГРАДА ВАЉЕВА.

Владимир Николић, председник Удружења


У области хуманости додељују се две награде АЛЕКСИ ФИЛИПОВИЋУ И МАРИЈИ НИКШИЋ.


У области уметности и културе: МЕШОВИТОМ ХОРУ ВАЉЕВСКЕ ЦРКВЕ „ХАЏИ РУВИМ“.

 Духовник Мешовитог црквеног хора јереј Драган Станојевић, свештенослужитељ при Покровском храму и вероучитељ у Економској школи Ваљево

У области чување и неговање традиције ваљевског краја: АКУД „КОСТА АБРАШЕВИЋ“ ВАЉЕВО.

Катарина Богутовић, АКУД „Коста Абрашевић“


У области информисања и друштвеног ангажовања: ПРЕДРАГУ ЛУЧИЋУ, новинару.

Предраг Лучић


У области спорта: ЉИЉАНИ РАНКОВИЋ, одбојкашици.

У име Љиљане Ранковић, признање је примио њен брат Радован Ранковић


За животно дело додељују се две награде: ЈОВАНУ МАЉОКОВИЋУ, џез музичару и МИЛОШУ ЈЕВТИЋУ, новинару и публицисти.